Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Perfekt sæddonor viste sig at være psykotisk og kriminel

Familier i Canada vil have erstatning, efter at de har fået børn med sæd fra mand, som på papiret var perfekt.

Ottawa: Tre canadiske familier lægger nu sag an mod en amerikansk sædbank, efter at sæddonoren viste sig ikke at være en meget intelligent ph.d.-studerende i neurovidenskab uden helbredsproblemer.

Den 39-årige mand er derimod diagnosticeret med skizofreni og narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Han er desuden psykotisk og lider af storhedsvanvid.

Mindst 36 kvinder i Storbritannien, Canada og USA menes at være blevet insemineret med sæd fra donoren over det seneste årti. I tre tilfælde er det endt med en graviditet.

- Det er forfærdeligt. Disse par søgte hjælp til at skabe en familie og var meget sårbare og stolede på industrien, og så sker dette, siger James Fireman, advokat for de familier, der lægger sag an.

Det er sædbanken Xytex Corp., som familierne lægger sag an mod for samlet 15 millioner canadiske dollar, hvilket svarer til cirka 75 millioner kroner.

Familierne påstår, at sædbanken i donorens profil havde opdigtet hans IQ samt oplysningerne om, at han var sund og rask. Derudover har han aldrig været i gang med en ph.d.

Hver af familierne har fået ét barn med sæd fra manden. De fandt ud af mandens rigtige identitet, da selskabet ved en fejl sendte hans navn i en e-mail til dem.

Ved en simpel søgning på nettet viste det sig, at han, foruden at lide af adskillige mentale problemer, også har siddet fængslet for indbrud og andre forbrydelser samt droppede ud af universitetet for 20 år siden.

Ifølge søgsmålet fortsatte Xytex Corp. med at sælge mandens sæd, selv om sædbanken i 2014 blev klar over, at hans profil ikke stemte overens med virkeligheden.

Sagen er endnu ikke kommet for retten, og derfor er familiens påstande mod sædbanken ikke blevet dokumenteret endnu.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.