Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pegida-stifter trækker sig efter Hitler-selfie

Pegidas grundlægger Lutz Bachmann trækker sig som formand efter Hitler-billede og stærkt nedsættende beskrivelser af flygtninge.

Forsiderne på på de tyske aviser »Hamburger Morgenpost« and »Bild« viser det Hitler-selfie, der nu har fået Pegida-grundlæggeren til at trække sig fra formandsposten.   
Forsiderne på på de tyske aviser »Hamburger Morgenpost« and »Bild« viser det Hitler-selfie, der nu har fået Pegida-grundlæggeren til at trække sig fra formandsposten.   

BERLIN: Pegidas grundlægger Lutz Bachmann træder tilbage som formand for den islamkritiske bevægelse i Dresden. Det bekræfter han overfor avisen Bild. Det sker efter offentliggørelsen af en selfie, hvor Lutz Bachmann  poserer som Adolf Hitler, og fremkomsten af stærkt nedsættende kommentarer på Facebook om flygtninge skrevet under navnet Lutz Bachmann.

Sagen er en belastning for Pegida-bevægelsen, der hver mandag demonstrerer i Dresden mod »islamiseringen« af Europa. Bevægelsen erklærer sig imod racisme og ekstremisme af enhver slags.

Lutz Bachmann forklarer fotoet, hvor han ses med vandkæmmet sideskilning og et lille overskæg, som en morsomhed, som han tog hos sin frisør i forbindelse med udgivelsen af den tyske bestsellerroman »Er ist wieder da«, der er en satire på Hitlers genkomst. Men Rene Jahn, der er med i Pegida-ledelsen, trak grænsen her.

»Sagen om Hitler-billedet må have konsekvenser. Det går overhovedet ikke. Sådan noget vil jeg ikke have med at gøre,« sagde han til avisen Bild.

SPDs formand, vicestatsminister Sigmar Gabriel, siger til Bild, at den, der indenfor politik maskerer sig som Hitler enten er »idiot eller nazist«. Han opfordrer alle til at overveje, om de vil løbe efter den slags »rottefangere«.

Lutz Bachmann er i øjeblikket under politibeskyttelse, fordi der ifølge de tyske myndigheder er begrundet mistanke om, at islamistiske terrorister har planlagt et attentat på ham. Derfor blev denne mandags Pegida-demonstration i Dresden forbudt.

Lutz Bachmann har i stedet opfordret til, at man deltager i den såkaldte Legida-demonstration i Leipzig onsdag aften. Her venter myndighederne op til 40.000 Legida-demonstranter og endnu flere moddemonstranter. Ialt op til 100.000 personer. Der er lagt op til én af de største politiaktioner i det forenede Tysklands historie for at holde demonstranterne adskildt.

Pegida erklærer sig i sit program imod modtagelsen af økonomiske flygtninge, men skriver, at Tyskland skal tage imod krigsflygtninge. I Facebook-posteringer under navnet Lutz Bachmann fra september 2014 omtales flygtninge som kvæg, snavs og affald, og det påstås, at der ikke findes ægte krigsflygtninge i Tyskland.

Ægtheden af og ophavsmanden til posteringerne er ikke bekræftet. Anklagemyndigheden i Dresden oplyser overfor nyhedsbureat dpa, at man efterforsker Lutz Bachmann ud fra en mistanke om folkehetz.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.