Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Peanut til spædbørn forebygger allergi

Hvis spædbørn får kværnede peanuts, vil det kunne hjælpe dem til at undgå at udvikle allergi senere i livet.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Miami: Hvis spædbørn får små mængder af kværnede peanuts, vil det kunne hjælpe dem til at undgå at udvikle allergi senere i livet - også selv om de holder op med at spise peanuts i et år i deres tidlige barndom, viser nye forskning.

De nye forskningsresultater, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine, har fået de globale sundhedsmyndigheder til at genoverveje regelfaste råd om, at spædbørn bør undgå visse fødevarer - ikke mindst fordi antallet af farlige peanut-allergitilfælde blandt unge er steget markant i de seneste år.

- Hvis peanuts hurtigt bliver en del af diæterne hos spædbørn, som er i overhængende fare for at udvikle peanutallergi, så bliver risikoen for peanutallergi reduceret indtil de er seks år - uanset om de holder op med at spise peanuts i et år, når de er fem, viser forskningen, som er ledet af Kings College London.

Resultaterne er en opfølgning på epokegørende forskningsresultater sidste år, hvor over 600 børn indgik i de såkaldt Leap-undersøgelser af peanutallergi hos små børn. Studiet viste, at babyer i højrisikogruppen, der spiste peanuts, når de var 11 måneder, i langt højere grad undgik peanutallergi som femårige, end børn der undgik peanuts.

Den nye forskning, der kaldes Leap-on undersøgelserne, omfatter 550 børn.

- Overordnet viser undersøgelserne en relativ reduktion på 74 procent af peanutallergi hos dem, som fik peanuts, når man sammenholder dem med gruppen, som ikke undgik peanuts.

I gruppen, som undgik peanuts, fik 18,6 procent af børnene peanutallergi, mens kun 4,8 procent fik det i gruppen, som spiste peanuts.

Forskningen har medført opfordringer til sundhedsmyndighederne om at ændre de officielle anbefalinger i flere lande om børns diæter på området. Myndighederne fraråder mange steder forældre at give nødder til spædbørn og småbørn - især hvis børnene lider af eksem.

Professor Barry Kay fra Imperial College London siger til BBC, at undersøgelsen tyder på, at der skal tænkes i helt nye baner i forbindelse med udforskningen af allergifremkaldende fødevarer og små børn.

Et ud af 13 børn i USA lider af fødevareallergi. Antallet er stigende. I Storbritannien er et barn ud af 50 allergiske over for peanuts, og peanutallergi er stadigt mere udbredt problem i dele af Afrika og Asien.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.