Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pavevalg indhylles i sexskandaler

Forud for valget af ny pave kastes den katolske kirke på ny ud i sexskandaler. Topkardinaler i Storbritannien og USA under anklage. Pavens afgang forbindes med rapport om bøsser i kirken.

Pave Benedict XVI.
Pave Benedict XVI.

LONDON: Søndagsmessen i St. Mary’s Katedralen i Edinburgh i går forløb på ingen måde som planlagt.

For kardinal O’Brien, Storbritanniens absolutte topkardinal, dukkede ikke op til den stort anlagte messe, der ellers var en særlig hyldest til den afgående pave Benedikt.

I stedet havde han søgt advokathjælp, lød det fra den stedfortrædende biskop Robson, efter at avisen Observer søndag på sin forside havde skrevet, at O’Brien er under anklage for »utilbørlig optræden« i en række tilfælde gennem de seneste 30 år over for fire præster. De har netop klaget til Vatikanet for at forhindre, at kardinalen får lov til at rejse ned til konklavet i Rom for at være med til at vælge ny pave. Robson kunne kun finde trøst et sted.

»Det er imod gud, vi vender os, i nødens stund,« fortsatte biskoppens stedfortræder, mens en talsmand for Vatikanet meddelte, at »paven er informeret om problemet, og spørgsmålet er nu i hans hænder«.

Hverken gud eller apostlen Peters efterfølger synes dog at kunne stoppe, at skandalerne om den katolske kirke på ny ruller.

Kardinal O’Brien er ikke den eneste, der skaber bestyrtelse. Omkring 10.000 mennesker i USA har skrevet under på en underskriftsindsamling for at stoppe, at en anden højtstående præst kan deltage i valget af den nye pave fra sidst på måneden.

Den amerikanske kardinal Roger Mahony er under anklage for at have hjulpet præster mistænkt for seksuelt misbrug til at undslippe fængselsstraf. Bispedømmet i Los Angeles, hvor Roger Mahony tidligere var leder, har udbetalt millioner af dollar i kompensation til ofre, der er blevet sexmisbrugt som børn.

Eksplosiv rapport

Dertil kommer, at den italienske avis La Repubblica i weekenden skrev om en eksplosiv kardinalrapport, der afslører et netværk af bøsser i Vatikanet, og hvor nogle af dem blev udsat for afpresning.

Rapporten identificerer ifølge avisen en række mødesteder for de homoseksuelle præster, herunder en villa uden for Rom, en sauna i en af den italienske hovedstads forstæder, en skønhedssalon i centrum af byen og en tidligere universitetsbopæl, som bruges af en italiensk ærkebiskop.

Pavens talsmand har afvist at be- eller afkræfte rapportens eksistens, men den kædes sammen med pavens usædvanlige beslutning om at gå af, mens han er i live. Den 85-årige pave har begrundet sin afgang med, at han er for syg og svagelig til at bestride jobbet. Men ifølge La Repubblica tog paven sin beslutning om at gå af 17. december, på selve dagen da han modtog informationer i sagen og sagsakter udarbejdet af tre kardinaler om at kigge nærmere på den såkaldte Vatileaks-affære.

I maj sidste år blev pave Benedikts butler, Paolo Gabriele, anholdt og sigtet for at have stjålet lækket korrespondance til og fra paven, som fremstillede Vatikanet som et arnested for intriger og slagsmål.

Ifølge La Repubblica indeholder sagsakterne »to bind med næsten 300 sider – indbundet i rødt«, som er lagt i en sikkerhedsboks i pavens bolig, og som straks efter det snarlige pavevalg vil blive overgivet til den nye pave.

Avisen skriver, at kardinalerne er opdelt i en række fraktioner, herunder én hvis medlemmer »står sammen på baggrund af seksuel orientering«.

Præster må blindt adlyde biskoppen

Pave Benedikt er den første pave til at træde frivilligt tilbage siden Celestine V for mere end 700 år siden. Siden annonceringen af sin afgang har han to gange refereret til rænkespil inde i Vatikanet, og at magtkampe »skæmmer kirkens ansigt« og har advaret imod »magtens fristelser«.

Mens kardinaler fra hele verden er begyndt at ankomme til Rom for at deltage i valget af den nye pave, har den italienske kardinal Gianfranco Ravasi også advaret om »splittelse, karrieremageri og jalousi« bag Vatikanets mure.

En af de fire præster, som anklager kardinal O’Brien for at have krænket ham, siger følgende til Guardian om hakkeordenen i kirken, og hvordan præster blindt må adlyde biskopper:

»Han er mere end blot din chef, mere end bestyrelsesformanden i dit selskab. Han har enorm magt over dig. Han kan forflytte dig, han kan fryse dig ud, tage dig tilbage i folden ... han kontrollerer alle aspekter af dit liv.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.