Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pavens fratrædelse ændrer ikke det politiske spil

Kardinalerne i Vatikanet ændrer ikke fremgangsmåde i udvælgelsen af et nyt overhoved for kirken, fordi Pave Benedikt 16. trækker sig fra sit embede.

Selvom pavens fratrædelse er en historisk situation, som ikke er set siden begyndelsen af 1400-tallet, vil det ikke ændre på den politiske proces, som er iværksat bag Vatikanets tykke mure. Det fortæller Italien-ekspert Thomas Harder, der har forfattet flere bøger om Italien og Vatikanet i Rom.

»Der vil ske det samme nu, som der ville have været sket, hvis paven var gået bort,« siger han.

Det politiske spil er ifølge Thomas Harder allerede i gang i det skjulte, men det vil rigtig bryde igennem 28. februar, hvor Pave Benedikt officielt fratræder sit embede.

»Kardinalerne er begyndt at forhandle for at samle opbakning og støtte blandt hinanden. De, som har en chance for at blive valgt, er ude og samle støtte og opbakning,« siger Italien-eksperten.

Det er dog ikke alle kardinaler, som ønsker at bestride hvervet som pave. De har travlt med at hjælpe den kardinal, de mener vil betjene posten bedst.

»Nogle har ingen interesse i at blive valgt, og de har gerne en yndlingskandidat, de forhandler med for at blokere modparterne, samtidig med de samler støtte til kandidaten,« siger Thomas Harder.

Imens det politiske spil om at indstille den bedste nye kandidat er i gang i Vatikanet, må millioner af katolikker verden over berede sig på at sige farvel til en pave, som havde et temmelig konservativt syn på, hvad den katolske kirke var og bør være.

»Han var en pave, som var mere til de teologiske udredninger frem for folkelig appel og optræden,« siger Thomas Harder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.