Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pave Frans bliver fjernet fra Vatikanets euromønter

Euromønter med paveportræt er stærkt eftertragtede af samlere. Men 1. marts ændrer Vatikanet sit møntdesign.

Vatikanet. For møntsamlere er euromønter med pavens portræt i høj kurs.

Og efterspørgslen må formodes at blive endnu større fremover.

Vatikanet ophører således snart med at fremstille de fælles europæiske mønter med et portræt af pave Frans på den ene side.

Det skriver nyhedsbureauet I media ifølge AFP.

Portrættet af paven bliver erstattet af Vatikanets våbenskjold og EU's stjernelogo på kronesiden. På bagsiden, også kaldet plat, ser mønterne ud som i alle andre eurolande.

EU's officielle organ offentliggjorde i denne uge billeder af de i alt otte nye mønter - fra én-cent-mønt til en to-euro-mønt - fra Vatikanet. Og her er portrættet af pave Frans fjernet.

Paven, der også er kendt som "de fattiges pave", har ofte udtalt sig i negative vendinger om penges negative magt.

Vatikanet begyndte i 2014 at slå mønter med hans portræt på.

Vatikanet må kun præge et mindre antal om året, og derfor er mønterne særdeles eftertragtede af samlere.

I de år, hvor en pave dør, har Vatikanet lov til at sende cirka en tredjedel flere mønter i cirkulation end normalt. Dermed kan flere troende sikre sig et evigt minde om den afdøde pave.

I lighed med mønter fra Vatikanet er mønter præget i det lille fyrstedømme Monaco tilsvarende efterspurgte.

Og sådan har det været, siden de første euromønter med paveportrætter så dagens lys i marts 2002.

Da Johannes Paul II gik bort i 2005 efter 27 år som pave, kunne en ordinær to-euro-mønt med hans portræt indbringe cirka 80 gange så meget som den nominelle værdi eller omkring 160 euro hos en samler, skrev medier dengang.

Mens pengesedlerne er ens i de 19 eurolande, så har mønterne kun et fælles symbol på den ene side. Den anden side bærer et nationalt symbol.

Vatikanet har sammen med andre "lilleputstater" som Monaco, Andorra og San Marino også indført euro som national valuta efter en særlig aftale med EU, fremgår det af EU-Kommissionens hjemmeside.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.