Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Panama-afsløringer har gjort EU-kommissionen »pissesur«: Nu skal sløret løftes for store firmaers skatteregninger

Flere detaljer om de største firmaers overskud og skat skal bruges i kamp mod skattely, mener EU-Kommissionen.

Ifølge Margrethe Vestager har sagen om skattely i Panama gjort EU-kommissionen »pissesur«.
Ifølge Margrethe Vestager har sagen om skattely i Panama gjort EU-kommissionen »pissesur«.

Fuld offentlig adgang til hvad de største firmaer betaler i skat, land-for-land, i EU-lande og i skattely.

Sådan vil EU-Kommissionen bekæmpe skatteunddragelse, som menes at koste mellem 50 og 70 milliarder euro (370 til 520 milliarder kroner) for de europæiske statskasser hvert år.

Det fremgår af et forslag fremlagt tirsdag af Jonathan Hill, EUs kommissær på det finansielle område, efter at skattely for alvor er kommet på dagsordenen som følge af den store Panama-lækage.

»Vores forslag om rapportering land-for-land er selvfølgelig ikke hovedsageligt et svar på Panama-dokumenterne, men der er en vigtig forbindelse mellem vores fortsatte indsats omkring gennemsigtighed og skattely, hvilket vi bygger ind i forslaget,« siger Jonathan Hill.

Panama-afsløringerne har gjort kommissionen »pissesur«, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager til DR, og derfor skal der sættes ind for at sikre fair konkurrence mellem virksomheder på tværs af størrelse og geografi.

Helt specifikt skal firmaer, der driver forretning i EU og omsætter for mere end 5,6 milliarder kroner, ifølge forslaget hvert år offentliggøre en særlig rapport med detaljeret information om aktiviteter og skat.

For hvert enkelt EU-land skal selskabet blandt andet afsløre årets salg, overskud, skatteregning, antal ansatte og aktivitetstype. Det samme gælder for alle lande, EU betegner som skattely, mens tallene for alle andre lande kan samles i én kategori.

Kommissionens forslag dækker både europæiske selskaber og udenlandske multinationale, der har datterselskaber i EU.

I første omgang skal kommissionens idéer debatteres i Europaparlamentet og EU's ministerråd, inden de eventuelt vedtages og gennemføres ved lov i de enkelte EU-lande.

Læs her, hvem forslaget skal omfatte:

* Kun virksomheder med en årlig omsætning over 5,6 milliarder kroner rammes af reglerne. I Danmark ville det omfatte næsten alle C20-selskaber samt navne som Lego, Danfoss og Grundfos.

* Både europæiske virksomheder og udenlandske med aktiviteter i EU omfattes. Det gælder i alt omkring 6000 virksomheder.

* Selskaberne skal offentliggøre seks tal for hvert EU-land, det er aktivt i, og de samme tal for hvert skattelyland, det driver forretning i. Alle andre lande kan samles i en "andet"-kategori.

* De seks tal er: Årets omsætning i landet, overskuddet før skat, betalt skat, skattegæld, samlet indtjening, og antal ansatte.

* Derudover skal firmaerne beskrive, hvilke aktiviteter de har i hvert land.

* Rapporten skal offentliggøres på firmaets egen hjemmeside, så alle har adgang til dem.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.