Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Palæstinensiske demonstrationer åbner for tredje intifada

Sympatidemonstrationer med sultestrejkende fanger har ført til en række voldsomme konfrontationer på Vestbredden og på Tempelbjerget i Østjerusalem.

JERUSALEM: Demonstrationer og voldsomme sammenstød gennem flere dage på Vestbredden og i Østjerusalem har nået et punkt, hvor israelske medier og palæstinensiske politikere begynder at tale om risikoen for en tredje intifada. Det ledende medlem af PLO Nabil Shaath anklager Israel for at have skabt en uholdbar situation, som vil trække “regionen ind i en blodig voldsspiral”.

“Ingen i den palæstinensiske ledelse har lagt planer om en tredje intifada, men Israels handlinger gør palæstinensere vrede,” lyder en erklæring ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Maan.

Fra den israelske side overbragte en særligt udsending fra den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i går Det Palæstinensiske Selvstyre et “utvetydigt krav om at lægge en dæmper på territoriet”, men iagttagere peger på, at selvstyret måske ikke har større motivation for at hjælpe de israelske sikkerhedsstyrker med at bringe situationen under kontrol.

Flere peger på, at ingredienserne til et palæstinensisk oprør er der, og at det nu er politikernes håndtering på begge sider de kommende dage, der vil afgøre, om situationen vil udvikle sig eksplosivt.

En palæstinensisk fange er weekenden død i et israelsk fængsel efter, at israelske myndigheder havde afhørt ham i flere dage. De israelske myndigheder siger, at det var et hjerteslag, og at helbredsundersøgelser i fængslet forud ikke havde vist nogen faresignaler.

Den palæstinensiske selvstyreminister for fangeanliggender, Issa Qaraqe, anklagede derimod i går de israelske myndigheder for at have forårsaget fangens død med tortur under afhøringen. Han kræver en international undersøgelse af dødsfaldet samt generelt af de afhøringsteknikker, som benyttes af de israelske myndigheder.

Urolighederne på Vestbredden brød ud i sidste uge i sympati med palæstinensiske fanger i israelske fængsler. Fire andre fanger har sultestrejket i længere tid i protest mod deres behandling og mod, at de efter at være løsladt under en fangeudvksling er blevet fængslet igen efter mindre brud på aftalen og nu står til at skulle afsone hele deres langvarige fængselsstraffe.

Sympatiaktioner med de sultestrejkende kulminerede i weekenden, hvor israelske sikkerhedsstyrker efter fredagsbønnen på Tempelbjerget og foran Damaskus-porten i Jerusalems gamle by mødte stenkastende demonstranter med tåregas og chokgranater. I flere byer på Vestbredden har der den seneste uge været sammenstød, hvor israelske sikkerhedstyrker har slået hårdt ned og flere er blevet såret af kugler med gummikappe og efter at have indhaleret tåregas. I weekenden kom det til voldelige sammenstød flere steder som i Hebron, ved Ofer-fængslet og Qusra syd for Nablus, hvor to palæstinensere blev ramt af skarpe skud i maven. Israelske medier citerer den israelske hær for, at det tilsyneladende var bosættere, der skød mod demonstranterne, og at en undersøgelse er iværksat.

Selvstyrepræsident Mahmoud Abbas har erklæret, at han ikke vil tillade udbruddet af en voldelig intifada, men der er tydelige frustrationer over, hvad man fra palæstinensisk side ser som Netanyahus manglende vilje til til en selvstændig palæstinensisk stat og jævnlige provokationer. Netanyahu har nægtet at stoppe byggeri i bosættelserne som udgangspunkt for nye fredsforhandlinger, og i forbindelse med den nylige palæstinensiske opgradering til “land med observationsstatus” i FN svarede den israelske regering igen med at tilbageholde palæstinensiske momspenge og offentliggøre en strøm af byggeplaner for bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem, der er annekteret af Israel, men som palæstinenserne støttet af FN, USA og EU ser som en fremtidig hovedstad i en selvstændig palæstinensisk stat.

For den israelske premierminister Netanyahu er uroen endnu en bekymring. Han begynder at komme i tidsnød for at danne en ny koalitionsregering efter valget i januar. Her vil fokus på situationen på Vestbredden og risikoen for en ny intifada yderligere kunne komplicere regeringsforhandlinger. Samtidig ventes USAs præsident, Barack Obama, på besøg sidst i marts, og her er spørgsmålet om en tostatsløsning med palæstinenserne til Netanyahus tydelige tilfredshed skubbet i baggrunden til fordel for drøftelser af situationen i Syrien og ikke mindst håndteringen af truslen fra det iranske atomprogram. Fortsat uro på Vestbredden kan ændre den dagsorden.

“Ingen kan forudse, hvad der vil ske, eller om vi kan kontrollere situationen,” lyder den truende besked fra PLO-medlemmet Shaath.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.