Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pacifisten Abe vil i offensiven

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, vil have landets forfatning revideret og lade en ny version i træde kraft inden 2020. Han ønsker derved at gøre op med landets pacifistiske militære linje

Japans premierminister, Shinzo Abe. (Arkivfot)
Japans premierminister, Shinzo Abe. (Arkivfot)

Slut med selvforsvaret. Japan har siden Anden Verdenskrig udelukkende har haft et militær forsvar, det er bestemt ved landets forfatning. Men nu vil premierminister Shinzo Abe have landets forfatning revideret inden 2020.

Det skriver det amerikanske medie, CNN.

Det er første gang, at Shinzo Abe har sat en klar tidsramme for at revidere forfatningen, som indeholder et sæt artikler, der forbyder Japan at oppebære væbnede styrker.

Det japanske militær er kendt som »the Self-Defense Forces« (selvforsvaret, red.) men Abe siger onsdag, at der er en modsigelse mellem den pacifistiske ordlyd i forfatningen og selve tilstedeværelsen af forsvaret.

»Jeg tror, ​​at vi skal fastlægge forsvarets status i forfatningen i vores generations levetid og ikke give plads til at kritisere, at forsvaret kunne være forfatningsstridigt,« sagde Shinzo Abe i anledningen 70-årsdagen for forfatningen ifølge CNN.

»Jeg vil gøre 2020 til året, hvor det genfødte Japan vil rejse sig.«

Japans nuværende forfatning trådte i kraft i 1947 efter landets nederlag til de allierede styrker. Artikel 9 i forfatningen lyder ifølge CNN: »Land-, sø- og luftstyrkerne og andre potentielle militære enheder vil aldrig blive opretholdt.«

Shinzo Abes kommentarer kommer på et tidspunkt, hvor Japans styrker er i stigende grad i fokus, da de deltager i øvelser med USA og andre allierede som reaktion på nordkoreanske trusler. Japan har ifølge CNN haft dele af flåden på patrulje i havene omkring Koreahalvøen som følge af Nordkoreas seneste militæraktivitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.