Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

På falderebet sender Obama milliarder til FN's klimafond

USA har nu ydet én milliard dollar til fond, der skal dæmpe klimaændringers effekter i fattige lande.

Tre dage før præsident Barack Obama forlader Det Hvide Hus, har den amerikanske regering besluttet at tildele FN's Grønne Klimafond en halv milliard dollar. Det svarer til cirka 3,5 milliarder kroner.

Det oplyser John Kirby, talsmand for udenrigsministeriet i Washington, tirsdag ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Klimafonden er sat i verden for at hjælpe fattige nationer med at bekæmpe effekterne af klimaændringer.

Målsætningen er, at fonden inden 2020 skal have 10 milliarder dollar i kassen.

USA lovede i 2014 at skyde tre milliarder dollar ind i fonden. Året efter blev omkring 200 lande enige om Parisaftalen. Den forpligter landene til at opfylde klimamål fastlagt af FN.

Med det nye bidrag har USA nu givet én milliard dollar til fonden.

Parisaftalen fra december 2015 anses som en af Obamas største succeser i hans otte år som præsident.

Den tiltrædende præsident, Donald Trump, er ikke enig i den generelle opfattelse af, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

Trump har for eksempel betegnet klimaændringer som "svindel" opfundet af Kina.

Rex Tillerson, oliegiganten Exxon-Mobils tidligere topchef som Trump har nomineret som udenrigsminister, har en anden holdning.

- Risikoen for klimaændring er reel, og konsekvenserne kan være alvorlige nok til, at der skal reageres, sagde Tillerson under en høring i Senatet i sidste uge ifølge Reuters.

Trump har tidligere sagt, at han vil skrotte Obamas løfter om at nedbringe udledning af CO2. Men efter sin sejr ved præsidentvalget har han nedtonet det løfte.

Talsmand John Kirby forsikrer, at timingen for det seneste bidrag til klimafonden ikke er et forsøg på at fremprovokere en reaktion fra den kommende præsident.

- Det er en investering, som har været planlagt længe, siger talsmanden.

Donald Trump har som præsident mulighed for at tilbageholde resten af de lovede tre milliarder dollar, som USA har stillet klimafonden i udsigt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.