Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overhuset kræver britisk garanti for, at EU-borgere kan blive efter Brexit

Premierminister Theresa May prøver af al magt at forhindre, at hun bliver pålagt særlige krav for udmeldselsforhandlingerne med EU. Det gælder også en afklaring på europæernes fremtidige status i Storbritannien.

En aktion til støtte for EU-immigranter i Storbritannien fandt mandag sted udenfor parlamentet i London. Indenfor i Overhuset er EU-borgeres fremtidige status et centralt punkt for at fraviste premierminister Theresa May noget af kontrollen med Brexit-forhandlingerne. Foto: EPA 
En aktion til støtte for EU-immigranter i Storbritannien fandt mandag sted udenfor parlamentet i London. Indenfor i Overhuset er EU-borgeres fremtidige status et centralt punkt for at fraviste premierminister Theresa May noget af kontrollen med Brexit-forhandlingerne. Foto: EPA 

Hvilken status skal EU-borgere med en tilværelse i Storbritannien have efter Brexit? Det er det spørgsmål, som ingen rigtig ønskede at besvare inden EU-folkeafstemningen, og britiske EU-tilhængere tager nu den voksende usikkerhed blandt hundredtusinder af europæere i Storbritannien til hjælp i forsøget på at ramme regeringens Brexit-planer, hvor det gør allermest ondt.

Inden 23. juni sidste år var et EU-pas al den garanti, der var nødvendig for en tilværelse i Storbritannien, men det blev brat ændret.

»Først troede jeg ikke på det. Så tænkte jeg, at det var det. Så bliver jeg smidt ud. Men samtidig havde jeg også en anden tanke om, at de finder jo nok en løsning for os. At det kan ikke være rigtig, for vi er jo vant til at være de privilegerede,« siger Anna Stoltenberg, der skiftede København ud med en tilværelse i London for omkring ni år siden.

De færreste har fantasi til at forestille sig, at alle EU-borgere bliver smidt ud, men gennem otte måneder har den britiske regering sagt, at der kommer en løsning i samarbejde med EU om »garantier for briter i EU-lande« uden at kunne præsentere en plan eller bare rammerne for, hvem der kan få lov at blive.

Den situation giver nu ammunition til EU-positive medlemmer af Overhuset, som mandag tog fat på behandlingen af loven om EU-udmeldelsen, der tidligere er blevet vedtaget i Underhuset. Overhuset kan ikke stoppe loven, og de britiske EU-tilhængere har opgivet at forhindre regeringen i at udløse »artikel 50« og begynde udmeldelsesforhandlingerne med EU.

Men kampen for fortsat EU-tilknytning er nu bragt videre til et nyt niveau, hvor Overhus-medlemmer fra oppositionen øjner et flertal til tilføjelser til lovforslaget, som Underhuset så skal genbehandle. Her er en garanti til EU-borgere på forhånd udset som en central tilføjelse til lovteksten, der også kan få konservative støtter og øge presset på premierminister Theresa May.

May vil for alt i verden undgå et politisk slagsmål, der kan forsinke hendes lovede tidsplan med en EU-udmeldelse »senest ved udgangen af marts«. Det signalerede hun mandag med det højst usædvanlige skridt personligt at overvære begyndelsen på debatten i Overhuset. May har også advaret Overhuset om ikke at sætte sig imod »folkets vilje«. Men kravet om en garanti for europæernes status kan gøre særligt ondt, fordi det bygger på et spørgsmål, som alle ønskede for længst havde fået et svar.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.