Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Trump og Comeys sammenstød i Rusland-sag

Der har været mange kontroverser mellem Donald Trump og James Comey. Præsidenten fik det sidste ord.

James Comey blev tirsdag fyret som øverste chef for FBI af præsident Donald Trump (arkivfoto). Reuters/Gary Cameron
James Comey blev tirsdag fyret som øverste chef for FBI af præsident Donald Trump (arkivfoto). Reuters/Gary Cameron

USA's præsident, Donald Trump, fjernede tirsdag med omgående virkning James Comey fra posten som øverste chef for Federal Bureau of Investigation - bedre kendt som FBI.

Fyringen kommer, samtidig med at FBI er i gang med at undersøge påstande om russisk manipulation af den amerikanske valgkamp, og om medlemmer af Trumps stab aktivt tog del i manipulationen.

Trump og den 56-årige Comey har i lang tid været på kollisionskurs.

Her er de vigtigste datoer:

2016:

  • Juli: FBI indleder i al stilhed en undersøgelse om russisk indblanding i den på det tidspunkt igangværende amerikanske valgkamp. Først otte måneder senere får offentligheden besked om undersøgelsen.
  • 7. oktober: Amerikanske efterretningsfolk oplyser, at Rusland står bag hacking og spredning af falsk information i et forsøg på at forstyrre valget.
  • 8. november: Trump henter choksejr ved valget over demokraten Hillary Clinton.
  • 10. december: Demokrater beskylder James Comey for at tilbageholde oplysninger om russisk indblanding under valgkampagnen i et forsøg på at hjælpe Trump.

2017:

  • 6. januar: Comey og andre højtstående efterretningsfolk konkluderer i en rapport, at Ruslands forsøg på at påvirke valget til fordel for Trump er sket på ordre fra Ruslands præsident, Vladimir Putin.
  • 14. februar: Comey afviser en anmodning fra Det Hvide Hus om at gendrive oplysninger i New York Times om adskillige kontakter mellem Trumps kampagnestab og russiske efterretningsfolk.
  • 24. februar: FBI får Trumps vrede at føle på grund af nye medieoplysninger om Rusland-sagen. Trump tweeter, at FBI er fuldstændig ude af stand til at stoppe lækager, som truer den nationale sikkerhed.
  • 8. marts: James Comey meddeler, at han regner med at blive i jobbet frem til 2023. "I hænger på mig i yderligere seks et halvt år", siger han.
  • 20. marts: Comey bekræfter for første gang, at FBI undersøger Ruslands indblanding i valget samt mulige koblinger mellem personer fra Trumps valgstab og den russiske regering.
  • 9. maj: Trump fyrer Comey.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.