Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Sådan sagde Obama farvel

Afgående præsident Barack Obama holdt natten til onsdag dansk tid sin afskedstale til det amerikanske folk.

Chicago. Det var med tårer i øjnene, at Barack Obama til et stort publikum i Chicago tirsdag aften sagde sine afsluttende ord efter otte år som USA's præsident.

Her er nogle af de vigtigste citater fra talen:

Den afgående præsident gjorde det klart, at det amerikanske demokrati står over for to store trusler indefra. Den første handler om økonomisk ulighed, den anden om race:

»Efter min indsættelse talte man om et postrace-USA. Og sådan en vision, hvor godt ment den end var, var aldrig realistisk. Race forbliver en stærk og ofte splittende kraft i vores samfund«.

Det førte ham til at snakke om det store mindretal af latinoer:

»Hvis vi ikke er villige til at investere i immigranters børn, bare fordi de ikke ligner os, vil vi mindske mulighederne for vores egne børn. Fordi disse brune børn vil udgøre en større og større del af USA's arbejdskraft«

Også truslerne udefra blev nævnt, og her fremhævede Obama resultaterne i kampen mod terror:

»Den globale koalition, vi leder mod Isil (Islamisk Stat, red.), har sat deres ledere ud af spillet og taget omkring halvdelen af deres territorium. Isil vil blive ødelagt. Og ingen, som truer USA, vil nogensinde være sikker.«

Obama gjorde det også klart, at de amerikanske værdier ikke kun skal beskyttes med magt. Her fremhævede han sine egne forsøg på at arbejde imod diskrimination af blandt andet muslimer og homoseksuelle:

»Demokrati kan bukke under, når der gives efter for frygt. Så ligesom vi som borgere må forblive årvågne over for aggressioner udefra, må vi også beskytte os mod svækkelsen af de værdier, der gør os til dem, vi er.«

Præsidenten talte også om kampen mod klimaforandringer:

»Vi kan og bør debattere, hvordan vi bedst kan løse klimaforandringerne. Men at fornægte problemet, det er at forråde vores fremtidige generationer.«

Obama udtrykte bekymring for splittelsen i landet og slog et slag for et USA, der står sammen:

»Vi svækker de bånd, når vi definerer nogle af os som mere amerikanske end andre. Når vi kalder hele systemet for korrupt i sin natur. Og når vi læner os tilbage og skyder skylden på de ledere, vi vælger, uden at undersøge vores egen rolle i at vælge dem.«

Kilde: New York Times.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.