Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Rusland hackede præsidentvalget i USA

Putin står ifølge rapport bag et hidtil uset forsøg på at manipulere politik i USA. Senatet vil granske sagen.

Washington. Fredag annoncerede Senatets efterretningsudvalg, at det vil kulegrave sagen om russisk spionage under det amerikanske præsidentvalg.

Ifølge udvalget giver efterretningsrapporter om den russiske regerings indblanding i valget "grund til dyb bekymring".

Følgende er nogle af hovedpunkterne i en rapport fra flere amerikanske efterretningstjenester fremlagt 6. januar:

* Den russiske efterretningstjeneste GRU brugte mellemled som eksempelvis WikiLeaks, DCLeaks.com til at offentliggøre mails, der var blevet hacket fra Det Demokratiske Partis nationale komité (DNC) og flere topfolk i partiet.

* Offentliggørelsen førte til belastende mediedækning af Hillary Clinton under valgkampen.

* Rusland udførte cyberangreb mod både Demokraterne og Republikanerne. Det primære mål var dog at belaste Hillary Clinton, uanset om hun vandt valget eller ej.

* I rapporten antydes det, at Vladimir Putins motiv for angrebet var en personlig antipati over for Hillary Clinton.

* Det er Central Intelligence Agency (CIA), Federal Bureau of Investigation (FBI) og National Security Agency (NSA), der står bag rapporten.

Følgende er nogle af hovedpunkterne i en rapport fra en tidligere agent fra den britiske efterretningstjeneste MI6 gengivet i flere medier 10. januar:

* Rapporten er 35 sider lang og indeholder belastende - men ubekræftede - oplysninger om Donald Trumps forhold til Rusland.

* Russerne har forsøgt at påvirke Trump i mindst fem år ved blandt andet at tilbyde ham lukrative forretningsaftaler.

* Den russiske efterretningstjeneste har sikret sig kompromitterende materiale om den kommende præsident. Noget af materialet indholder særpræget seksuel karakter.

* Den russiske efterretningstjeneste FSB har udnyttet "Trumps personlige besættelser og seksuelle perversioner" til at sikre sig kompromitterende materiale, der kan bruges til afpresning.

* I 2013 boede Trump i præsidentsuiten på hotellet Ritz Carlton i Moskva. Angiveligt hyrede han her adskillige prostituerede, og det hele skulle være blevet fanget på video af kameraer skjult af den russiske efterretningstjeneste.

Kilder: Reuters og AFP

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.