Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Psykisk syg nationalist anklages for Cox-drab

Drabet på Jo Cox blev tilsyneladende begået af en lokal, britisk person med tilknytning til nynazister.

London. Mentalt forstyrret, højrenationalist og en inkarneret fritidsbotaniker.

Sådan beskrives Thomas Mair, der ifølge britiske aviser som The Guardian og The Telegraph står bag drabet på den britiske parlamentariker Jo Cox, som torsdag blev dræbt i byen Birstall i Yorkshire, Nordengland.

Her følger et overblik over, hvad medier skriver om den formodede gerningsmand.

* Thomas Mair er 52 år gammel og boede i Yorkshire i Nordengland, hvor Cox var valgt til parlamentet. Hun blev dræbt nær byens bibliotek.

* Den formodede drabsmand voksede op hos sin mormor, Helen, der døde i 1996. De boede i et hus i Birstall, der ligger omkring 15 minutters gang fra det sted, hvor Cox blev dræbt.

* Til The Guardian siger Thomas Mairs naboer, at "Tommy" var en stille og høflig type, der frivilligt tilbød at hjælpe naboerne med deres havearbejde - noget han efter naboernes udsagn var særdeles glad for.

* Ifølge The Telegraph beskriver Thomas Mairs lillebror, Scott Mair, den formodede drabsmand som en person, der "har kæmpet med psykisk sygdom." Scott Mair siger også, at hans bror aldrig har udvist nationalistiske tendenser over for ham.

* Ifølge Thomas Mairs halvlillebror Duane led Thomas Mair af sygdommen OCD, der medførte, at den formodede drabsmand havde tvangshandlinger og rengøringsvanvid. Blandt andet skrubbede Mair sig hver dag med skuresvampe.

* Ifølge avisen The Guardian siger caféejer Clarke Rothwell, der var vidne til drabet, at drabsmanden råbte "Storbritannien først," før han skød Cox, der var kendt som EU-tilhænger og kæmpede for flygtninges rettigheder.

* Nyhedsbureauet AFP skriver, at Mair var et dedikeret medlem af det amerikanske højrenationale og nynazistiske netværk National Alliance.

* Ifølge interesseorganisationen Southern Poverty Law Center, der kæmper mod hadforbrydelser og diskrimination, havde Mair brugt mere end 620 dollar, omkring 4000 kroner, på materiale fra National Alliance.

* Ifølge Daily Telegraph var Thomas Mair også abonnent på magasinet S.A. Patriot - et sydafrikansk magasin, der bliver udgivet af en gruppe af apartheidtilhængere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.