Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Norsk elitesoldat taler ud om drab og dom i Afrika

Den tidligere elitesoldat Joshua French, som blev dømt til døden i DRCongo, kom hjem til Norge sidste sommer.

Joshua French, som er tidligere elitesoldat, havde et sikkerhedsfirma i Uganda med sin kammerat Tjostolv Moland. De blev dømt til døden i landet. Nu fortæller French sin version af historien. Scanpix/Junior D. Kannah
Joshua French, som er tidligere elitesoldat, havde et sikkerhedsfirma i Uganda med sin kammerat Tjostolv Moland. De blev dømt til døden i landet. Nu fortæller French sin version af historien. Scanpix/Junior D. Kannah

Oslo. For første gang siden hjemkomsten sidste år fra en mission i DRCongo fortæller Joshua French tirsdag sin version af den skæbnesvangre tur.

Her følger et overblik over sagen:

* Joshua French, som er tidligere elitesoldat, er 35 år. Han er både norsk og britisk statsborger. Han etablerede for omkring ti år siden et sikkerhedsfirma i Uganda med den nu afdøde kammerat Tjostolv Moland.

* French og Moland var i DRCongo, da deres chauffør blev dræbt 5. maj 2009. Begge blev anholdt og mistænkt for drabet. Begge nægtede sig skyldige.

* Den militære ankedomstol i Kisangani dømte dem 10. juni 2010 til døden for spionage, ulovlig våbenbesiddelse, drabsforsøg, væbnet røveri og for at have dannet en kriminel gruppe. Kun Moland blev dømt for selve drabet.

* Nordmændene ankede ikke dødsdommen, da de håbede at få lov til at afsone dommen i Norge.

* 18. august 2013 blev 32-årige Tjostolv Moland fundet død i sin fængselscelle, som han delte med French i et militærfængsel i Kinshasa.

* Først lød konklusionen fra myndighederne, at det var et selvmord.

* 6. december blev Joshua French tiltalt for drab på kammeraten.

* French blev 19. februar 2014 idømt livstid ved en militær domstol i Kinshasa for overlagt drab på Moland.

* I august 2014 blev han anklaget for at have forsøgt at flygte. Han havde på det tidspunkt på grund af svagt helbred fået lov at bo under bevogtning i en lejlighed.

* Norske myndigheder gjorde en indsats for at få ham benådet eller overført til afsoning i Norge.

* 17. maj, på Norges nationaldag, bekræftede statsminister Erna Solberg sidste år, at French var blevet overført til Norge.

* I september 2017 blev Joshua French udskrevet fra et sygehus i Norge.

* Tirsdag 27. februar 2018 udtalte den 35-årige nordmand sig for første gang efter hjemkomsten offentligt om sagen i detaljer.

Kilde: NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.