Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Korruptionsskandale stikker dybt i Brasilien

Forhenværende topchef i olieselskabet Petrobras vidnede fredag, hvor han angreb tidligere præsident Lula.

Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva vidste alt om korruptionen i det brasilianske olieselskab Petrobras, siger en tidligere topchef. Scanpix/Nelson Almeida
Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva vidste alt om korruptionen i det brasilianske olieselskab Petrobras, siger en tidligere topchef. Scanpix/Nelson Almeida

Brasilia. Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio "Lula" da Silva vidste alt om korruptionen i det brasilianske olieselskab Petrobras.

Det sagde en tidligere topchef i olieselskabet, da han var i vidneskranken fredag.

Her nogle af hovedpunkterne i skandalen, der nu har løbet over tre år:

2014:

* 17. marts: Politiet tilbageholder Alberto Yussof i det, der begynder som en rutinemæssig sag om hvidvask af penge på en tankstation.

Tilbageholdelsen fører efterforskerne på sporet af af det statslige olieselskab Petrobras.

Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa bliver anholdt og indrømmer, at selskabet har kanaliseret penge videre til det brasilianske arbejderparti.

2015:

* 6. marts: Højesteret givet grønt lys til en granskning af 12 senatorer og 22 politikere i det brasilianske underhus, der er mistænkt for medvirken til underslæb i Petrobras.

* 19. juni: Den administrerende direktør fra entreprenørfirmaet Odebrecht, Marcelo Odebrecht, bliver anholdt og senere idømt 19 års fængsel for korruption.

Det viser sig, at Odebrechts chefer systematisk har bestukket politikere for at få lukrative kontrakter.

I løbet af 2015 bliver også to ledende politikere i Arbejderpartiet anholdt. Det samme gør chefen for Brasiliens største investeringsbank, BTG.

2016:

* 4. marts: Eks-præsidenten Luiz Inacio Lula da Silva bliver afhørt i sagen.

Lula, der er grundlægger af Arbejderpartiet, bliver anklaget for at have modtaget bestikkelse.

* 12. maj: På grund af stor folkelig modstand mod regeringen vælger kongressen at suspendere Lulas efterfølger, præsident Dilma Rousseff.

* 31. august: Dilma Rousseff træder tilbage og bliver erstattet af Michel Temer. Michel Temer bliver dog hurtigt involveret i korruptionsskandalen, og flere af hans ministre tvinges hurtigt til at træde tilbage.

2017:

* 26. januar: 77 tidligere Odebrecht-chefer vidner i sagen og forsyner statsanklageren med en bunke af belastende informationer om adskillige politikere.

* 14 marts: Statsanklager Rodrigo Janot anmoder højesteret om at åbne for 83 nye granskninger baseret på vidneudsagnene fra de tidligere Odebrecht-chefer.

* 30. marts: Den tidligere formand for det brasilianske underhus Eduardo Cunha bliver idømt mere end 15 års fængsel for korruption.

* 11. april: Højesteret givet grønt lys til nye undersøgelser af politikere. De omfatter blandt andet ni ministre i Temers regering, 29 senatorer og 42 medlemmer af kongressens underhus.

* 5. maj: En tidligere direktør i Petrobras vidner mod den tidligere præsident Lula. Han påstår, at Lula kendte alt til, hvad der foregik i selskabet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.