Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Det ved vi om manden bag Orlando-massakre

Omar Mateen blev dræbt af politiet, efter at han udførte et angreb mod en natklub for homoseksuelle i Florida.

Orlando. Bag den værste skudmassakre i USA's nyere historie stod 29-årige Omar Mateen. Han blev selv skudt og dræbt af politiet søndag.

De amerikanske myndigheder arbejder på at finde motivet bag massakren, der kostede 49 mennesker livet og sårede 53 andre. Her er, hvad vi indtil videre ved om gerningsmanden:

* Omar Mateen er født i New York i 1986 og voksede op i regionen St. Lucie i Florida. Hans forældre kom til USA fra Afghanistan i 1980'erne.

* Han var 29 år, da han udførte massakren 12. juni.

* I 2007 blev han ansat som vagt af sikkerhedsfirmaet G4S.

* Han mødte sin ekskone på internettet. De blev gift i 2009, men hun forlod ham efter fire måneder. De blev officielt skilt i 2011.

* Senere giftede Mateen sig igen og fik en søn, der i dag er tre år gammel.

* Få dage inden angrebet købte Mateen lovligt de våben, der blev brugt til massakren. Hans hustru var til stede, ligesom hun tidligere i juni kørte ham hen til natklubben Pulse, der dannede ramme om skyderiet.

* Hun risikerer at blive tiltalt for medvirken til drab på 49 mennesker og medvirken til drabsforsøg på 53 personer. Yderligere risikerer hun at blive tiltalt for ikke at have slået alarm til myndighederne.

* Siden barndommen har Mateen besøgt moskéen kaldet Det Islamiske Center i byen Fort Pierce. Som voksen kom han der tre til fire gange om ugen og var ifølge imamen meget stille.

* Mateen kom på FBI's radar i 2013, fordi han over for kolleger fremsatte "opildnende kommentarer" om at have tilknytning til islamistiske militante. FBI talte med ham to gange, men sagen blev henlagt.

* Mens han udførte angrebet mod natklubben, ringede han til politiet og svor troskab over for den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

* Der er ingen klare beviser på, at Mateen var styret af et større terrornetværk. FBI føler sig sikker på, at Omar Mateen er blevet radikaliseret, og at det delvis skyldes oplysninger, han har tilegnet sig på internettet.

* Ifølge ekskonen var Omar Mateen voldelig og talte grimt om homoseksuelle.

* Flere kilder siger dog, at han flere gange besøgte Pulse.

* Andre kilder fortæller, at de er stødt på Mateen gennem en dating-app for bøsser.

Kilder: Reuters, New York Daily News, Fox News, CNN, Washington Post

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.