Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Det handler LuxLeaks-sag om

To revisionsfolk og en journalist blev hevet i retten, fordi de afslørede store firmaers skattefidus.

Luxembourg. Onsdag er der faldet dom i sagen mod de personer, der stod bag den såkaldte LuxLeaks-sag.

To tidligere ansatte i revisionsfirmaet PriceWaterhouse Coopers får betingede fængselsstraffe på henholdsvis 12 og ni måneder. En journalist, der også var tiltalt, frifindes.

Få her et overblik over sagen:

* November 2014

Aviser i adskillige lande afslører hemmelige skatteaftaler indgået mellem flere hundrede multinationale selskaber og Luxembourg.

Bag afsløringerne står The International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) - en sammenslutning af undersøgende journalister.

Med baggrund i lækkede dokumenter fra det globale revisionsfirma PwC får offentligheden dermed for første gang indblik i, hvordan skattefidusen i Luxembourg er skruet sammen.

Listen med i alt 343 store virksomheder omfatter blandt andet Apple, Ikea, Pepsi, Amazon og Deutsche Bank.

Af de lækkede dokumenter fremgår det, at nogle virksomheder betaler under én procent i skat. Det er sket ved at kanalisere overskud til det lille fyrstedømme og dermed slippe for at betale skat i andre lande.

* April 2016

Retssagen mod whistleblowerne bliver indledt i Luxembourg. På anklagebænken sidder to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PwC og en journalist.

Borgerrettigheds- og mediegrupper har kritiseret retssagen. Aktivistgruppen Eurodad kalder de anklagede for "helte".

* Juni 2016

De to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PwC får betingede fængselsstraffe på henholdsvis 12 og ni måneder. Deres bødestraffe lyder på 1500 euro (11.000 kroner) og 1000 euro (7500 kroner).

En journalist, der også var tiltalt i sagen, frifindes for alle anklager.

Kilder: DR, Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.