Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Chelsea Mannings lækager blottede USA for verden

Chelsea Mannings lækager har blandt andet afsløret pinlige detaljer om krigen i Irak og Afghanistan.

Washington D.C.. På en af sine sidste dage i Det Hvide Hus valgte præsident Barack Obama tirsdag at skære 28 år af straffen mod whistlebloweren Chelsea Manning.

Den tidligere efterretningsanalytiker blev i 2013 idømt 35 års fængsel for spionage og for at have lækket 700.000 fortrolige dokumenter fra det amerikanske militær.

Lækagen resulterede i en række pinlige afsløringer om både den amerikanske operation i Irak og Afghanistan og det amerikanske diplomati.

Herunder følger en række af de mest opsigtsvækkende lækager:

* Manning lækkede blandt andet en video, der viser, hvordan en amerikansk kamphelikopter angriber en gruppe mennesker på jorden i Bagdad. To af dem viste sig at være ansatte ved nyhedsbureauet Reuters.

Reuters forsøgte siden forgæves at få udleveret en kopi af optagelserne. Efter en undersøgelse af episoden konkluderede det amerikanske militær, at besætningen på helikopteren havde handlet i overensstemmelse med reglerne.

* Chelsea Manning havde i sit arbejde som efterretningsanalytiker adgang til hærens fortrolige oplysninger om krigen i Irak og Afghanistan.

Manning udleverede knap 400.000 dokumenter om krigen i Irak. De blev offentliggjort i oktober 2010.

* 25. juli - blot en måned efter at Manning blev anholdt - publicerede WikiLeaks 75.000 tilsvarende dokumenter om krigen i Afghanistan.

The New York Times, som deltog i offentliggørelsen, skrev, at dokumenterne gav et "usminket billede af krigen i Afghanistan, der i mange henseender var mere grusom end den officielle skildring."

* Mannings lækkede også dokumenter om flere end 700 fanger på Guantánamo-basen. Mange af dokumenterne afslørede, at der var meget få beviser mod fangerne på basen.

Flere end 250.000 dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium blev lækket. Dokumenterne afslørede også, at USA systematisk ignorerede rapporter om mishandling af fanger.

* For mange i den arabiske verden var det ikke overraskende, at USA rutinemæssig samarbejdede med diktatorer bag lukkede døre. Mannings lækage af dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium var dog med til at kaste lys over det amerikanske dobbeltspil.

Mange mener ifølge Huffington Post, at lækagen kan have været en afgørende faktor for "Det Arabiske Forår" med store folkelige opstande i regionen.

Nogle af dokumenterne afslørede således omfattende korruption i regimet under den tidligere tunesiske præsident Zine El Abidine Ben Ali. De første dokumenter blev lækket i november 2010 - blot to måneder før Ben Ali flygtede ud af landet.

Kilde: Huffington Post

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.