Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Over 80.000 fordrevne syrere har søgt tilflugt nær Damaskus

Civile syrere på flugt fra kampe og sult har i store antal søgt tilflugt i nærheden af Damaskus, hvor den lokale befolkning i forvejen lever under kummerlige forhold.

SYRIEN: Kampene mellem de syriske oprørere og præsident Bashar al-Assads soldater har sendt omkring to millioner på flugt fra Syrien og fordrevet endnu flere millioner internt i landet.

Henover julen begyndte grupper med mange tusinde fordrevne børn og voksne at strømme til den syriske landsby Nabeek, der ligger nær hovedvejen fra hovedstaden Damaskus til Homs, og til landsbyen Adra Senaaia nordøst for hovedstaden. Og stadig flere kommer til.

Dansk Flygtningehjælps medarbejdere har i samarbejde med Arabisk Røde Halvmåne sat ind med akut nødhjælp og uddelt blandt andet vintertøj og madrasser til de nyankomne. På bare tre døgn modtog omkring 25.000 nødhjælp, og arbejdet med at hjælpe de mange fordrevne fortsætter.

»Vi har gentagne gange hørt om de umulige forhold for syrerne i Damaskusområdet. Om sult, fejl- og underernæring og generelt massivt behov for hjælp og beskyttelse. Nu har yderligere 80.000 syrere meldt sig i området, og tallet er stadigt stigende. Det lægger naturligvis pres på de i forvejen begrænsede ressourcer, syrerne i området har til rådighed,« lyder det fra international chef i Dansk Flygtningehjælp Ann Mary Olsen.

Massimiliano Benevelli, der er lokal nødhjælpskoordinator, skriver i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau, at antallet af fordrevne kan være endnu højere end 80.000.

Ifølge de seneste meldinger er op mod 75.000 flygtet til Nabeek fra kampe mellem regeringsstyrker og væbnede grupper i Qalamoun-området. Og Massimiliano Benevelli oplyser, at yderligere cirka 20.000 er kommet til Adra Senaaia fra industribyen Adra, hvor der har været kampe siden midten af december sidste år:

»De forlod deres hjem på grund af kampe, som, formoder jeg, også førte til mangel på mad, vand og grundlæggende faciliteter såsom el- og vandforsyning,« skriver Massimiliano Benevelli.

Mange af de fordrevne i Nabeek og Adra Senaaia har ifølge Massimiliano Benevelli forladt deres hjem uden andet end det tøj, de havde på. De har derfor ikke kunnet holde sig varme eller på anden vis beskytte sig mod frostgraderne.

I den seneste opgørelse fra FN anslås 6,5 millioner syrere at være internt fordrevne i landet, mens næsten tre fjerdedele af alle syrere, 9,3 millioner, skønnes at have akut brug for nødhjælp.

»Det egentlige problem i Syrien er, at folk på ugentlig basis fordrives, som kampene fortsætter, så i det lange løb er der behov for flere midler for at holde nødhjælpens forsyningskæde i gang,« skriver Massimiliano Benevelli.

I samarbejde med den syriske regering har blandt andre Dansk Flygtningehjælp, FN, Syrisk Røde Halvmåne og WHO udarbejdet en plan for at sikre nødhjælp til civile over hele Syrien.

I den forbindelse har FN bedt det internationale samfund om 35,6 milliarder danske kroner; det til dato højeste støttebeløb, FN har bedt om.

Omkring 12,5 milliarder kroner skal gå til at hjælpe civile i Syrien, mens 22,8 milliarder kroner skal gå til at hjælpe syriske flygtninge i Syriens nabolande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.