Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Over 40.000 drevet på flugt af kampe i Syrien - 100 er dræbt

Rusland og Tyrkiet spiller centrale roller i to store offensiver vidt forskellige steder i Syrien.

Civile syrere evakueres fra enklaven det østlige Ghouta. FN siger, at 40.000 flygtede fra det østlige Ghouta ved Damaskus torsdag, og tusinder af andre er fulgt efter fredag. Scanpix/Louai Beshara
Civile syrere evakueres fra enklaven det østlige Ghouta. FN siger, at 40.000 flygtede fra det østlige Ghouta ved Damaskus torsdag, og tusinder af andre er fulgt efter fredag. Scanpix/Louai Beshara

Titusinder af civile er drevet på flugt fra to belejrede enklaver i vidt forskellige dele af Syrien, hvor konflikter med mange forskellige parter er gået ind i den afgørende fase.

FN siger ifølge Reuters, at 40.000 flygtede fra det østlige Ghouta ved Damaskus torsdag, og tusinder af andre er fulgt efter fredag.

På en anden front bombarderer Tyrkiets militær sammen med allierede militser den kurdisk kontrollerede by Afrin i det nordlige Syrien. Her er mindst 27 blevet dræbt, og 2500 er tvunget på flugt.

»Mindst 100 er dræbt på en enkelt dag,« siger en overvågningsgruppe, Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

De to store offensiver, hvor Rusland spiller en central i Ghouta og Tyrkiet i Afrin, understreger, hvordan syriske grupper og deres udenlandske allierede positionerer sig i forskellige områder efter Islamisk Stats selverklærede kalifat er nedkæmpet.

Den syriske hær, som har vundet kontrol over 70 procent af Ghouta-enklaven, udsendte fredag eftermiddag en opfordring til indbyggerne om at flygte gennem "korridorer".

Ghouta er blevet opsplittet i flere dele under regeringsstyrkernes offensiv og byer er blevet adskilt fra hinanden, så der nu er flere forskellige enklaver.

Omkring 400.000 mennesker har været belejret i enklaven siden 2013, og torsdag var den første dag med en masseflugt fra området.

Kampene i Ghouta og Afrin er blevet optrappet på trods af, at FN's Sikkerhedsråd har krævet 30 dages våbenhvile i Syrien. Syrien og Rusland siger, at de bekæmper "terrorister" i Ghouta, og at disse ikke er omfattet af våbenhvileaftaler. Tyrkiet siger det samme om kurdiske militsgrupper i Afrin.

Den kurdiske gruppe YPG har ifølge Tyrkiets regering tætte bånd til det forbudte og terrorstemplede Kurdistans Arbejderparti, PKK.

YPG har med støtte fra USA spillet en central rolle i nedkæmpelsen af Islamisk Stat i det nordlige Syrien.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.