Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oslo forbyder biler i byens centrum

I fremtiden skal det være slut med bilos i centrum af Oslo. Byen vil være den første europæiske hovedstad med et bilfri centrum inden 2019.

København får næste år en bilfri dag. I Oslo er man anderledes konsekvent.
København får næste år en bilfri dag. I Oslo er man anderledes konsekvent.

Det vakte et mindre ramaskrig, da politikerne i Københavns Kommune forleden blev enige om at indføre en bilfri dag i hovedstaden i næste år.

Den øvelse blegner dog noget i sammenligning med Norge, hvor politikerne i Oslo er anderledes konsekvente.

Her har et nyvalgt flertal besluttet, at det i 2019 skal være helt slut med biler i den norske hovedstads centrum, skriver Reuters.

»Vi vil have et bilfri centrum,« siger Lan Marie Nguyen Berg, hovedforhandler for Miljøpartiet De Grønne.

Det er Arbeiderpartiet, Socialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, der har truffet beslutningen om at forbyde bilerne i 2019.

I Oslo har beslutningen fået lokale butiksejere til at frygte for, at de vil miste omsætning, når det ikke længere bliver muligt at parkere bilen ved de store shoppegader.

Men det politiske flertal fastholder, at der skal gøres mere for cyklister og fodgængere i byen.

Derfor har politikerne også vedtaget at bygge mindst 60 kilometer cykelstier inden 2019 og give et »massivt løft« til den offentlige transport.

Der vil dog fortsat være undtagelser i Oslo, selvom centrum skal være helt fri for biler. Det vil gælde handikappede eller andre, der har svært ved at komme frem.

Københavns Borgerrepræsentation er blevet enige om at afholde en bilfri søndag næste år.

Samme ordning med en enkelt bilfri dag er man også kommet frem til i Paris, mens der er vedtaget andre tiltag til at mindske biltrafikken i London og Madrid i år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.