Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Orbán-støttede højrenationalister står til sejr i Slovenien

Alt peger på, at det højreorienterede parti SDS vil få knap hver fjerde stemme ved søndagens valg.

Sloveniens premierminister Miro Cerar gik i marts af, efter at højesteret havde annulleret resultatet af en afstemning om et stort togprojekt.  Højesteret fandt, at regeringen ikke havde handlet upartisk, da den brugte offentlige midler til at føre kampagne for ja-siden. Jure Makovec/Arkiv/Ritzau Scanpix
Sloveniens premierminister Miro Cerar gik i marts af, efter at højesteret havde annulleret resultatet af en afstemning om et stort togprojekt. Højesteret fandt, at regeringen ikke havde handlet upartisk, da den brugte offentlige midler til at føre kampagne for ja-siden. Jure Makovec/Arkiv/Ritzau Scanpix

Når befolkningen i Slovenien søndag går til stemmeurnerne, forventes et flertal at sætte kryds ved det højreorienterede parti SDS.

Ifølge de nyeste meningsmålinger står partiet til at få op mod 24,5 procent af stemmerne.

Skulle det lykkes SDS at hente næsten hver fjerde stemme hjem, vil partiet dog stadig være nødt til at danne en regering med mindst to andre partier for at have flertal i parlamentet.

Og det ser ikke ud til at blive nogen nem opgave.

Indtil videre har de øvrige partier i parlamentet sagt nej til at indgå i en regering med SDS, der blandt andet støttes af Ungarns højrenationalistiske premierminister, Viktor Orbán.

»Det er næsten sikkert, at SDS vil vinde, men alt andet ved valget er uklart. Spørgsmålet er, om SDS vil være i stand til at danne en koalitionsregering,« siger Meta Roglic, der er politisk analytiker ved den slovenske avis Dnevnik.

Flere politiske analytikere forventer, at det vil tage mindst to måneder at danne en ny regering.

Valget er blevet skubbet frem med en uge fra den oprindelige valgdato.

Det skete, efter at premierminister Miro Cerar i marts gik af, efter at højesteret havde annulleret resultatet af en afstemning om et stort togprojekt.

Centrum-venstre politikeren havde siddet på premierministerposten siden 2014. Dengang vandt hans parti, Miro Cerar-Partiet, parlamentsvalget, selv om det kun havde seks uger på bagen.

Der er 1,7 millioner stemmeberettigede vælgere i Slovenien. De har mulighed for at stemme på kandidater fra mere end 25 politiske partier.

Førende i meningsmålingerne er skuespilleruddannede Marjan Sarec, der er tidligere komiker, og som stiller op for første gang.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.