Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Macron vinder første runde af parlamentsvalg i suveræn stil

Hver tredje stemte på præsident Emmanuel Macrons valgalliance ved første runde af parlamentsvalget i Frankrig.

Alle stemmerne er natten til mandag talt op ved den første runde af valget til den franske nationalforsamling. Præsident Emmanuel Macrons centrumparti endte helt i top. Scanpix/Fred Tanneau
Alle stemmerne er natten til mandag talt op ved den første runde af valget til den franske nationalforsamling. Præsident Emmanuel Macrons centrumparti endte helt i top. Scanpix/Fred Tanneau

Paris. Første runde af valget til Frankrigs nationalforsamling blev et triumftog for præsident Emmanuel Macron og hans nystiftede centrumparti, La République En Marche (LREM).

Næsten hver tredje stemme tilfaldt Macrons parti, der har indgået en valgalliance med centrumpartiet MoDem.

Det franske indenrigsministerium oplyser natten til mandag ifølge flere medier, at alliancen fik 32,6 procent af stemmerne. Republikanerne fik sammen med sine allierede på højrefløjen 21,6 procent af stemmerne foran Front National med 13,2 procent.

Dermed ser det ud til, at præsidenten får et flertal i ryggen, når valget til Nationalforsamlingen bliver afgjort ved den anden runde 18. juni. Ifølge Le Figaro har Macrons valgalliance udsigt til at få mellem 400 og 440 ud af de i alt 577 pladser.

Valget har betydet hårde nederlag for Socialistpartiet og Republikanerne, der traditionelt har siddet ved magten i Frankrig.

Blandt andet går den socialistiske partiformand, Jean-Christophe Cambadélis, ikke videre til anden runde.

Det samme gælder for Benoît Hamon, der var partiets kandidat ved forårets præsidentvalg. Det melder tv-stationen BFMTV.

Socialisterne måtte ifølge opgørelsen fra indenrigsministeriet nøjes med 9,5 procent af stemmerne.

Den franske premierminister, Edouard Philippe, læser den første rundes resultat som et klart tegn på, at franskmændene støtter deres præsident.

- Frankrig er tilbage, siger han på fransk tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Næste søndag vil Nationalforsamlingen repræsentere vores republiks nye ansigt.

Modsat advarer Macrons politiske modstandere de franske vælgere mod at give præsidentens parti flertal ved anden valgrunde.

De mener ikke, at den 39-årige præsident bør få så stor magt, fordi han kun vandt en kneben sejr ved præsidentvalget.

Marine Le Pen, der står i spidsen for det EU- og indvandrerkritiske parti Front National, udtrykker desuden bekymring over, at kun få franskmænd er gået i stemmeboksen.

Hun mener, at det bærer skylden for Front Nationals overraskende dårlige resultat.

- Den katastrofale valgdeltagelse burde rejse spørgsmål om valgreglerne, der holder millioner af vores landsmænd væk fra valgstederne, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kun omkring 49 procent af de stemmeberettigede stemte ved søndagens valg. Det er den laveste valgdeltagelse i årtier.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.