Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oprørere trodser tidsfrist: Ingen tegn på tilbagetrækning

Prorussiske separatister har ikke trukket sig tilbage fra flere østukrainske byer trods truslen om en anti-terroraktion fra den ukrainske regering.

Bevæbnede prorussiske demonstranter forberedte sig søndag på kamp mod ukrainske politistyrker i udkanten af den østukrainske  by Slaviansk.
Bevæbnede prorussiske demonstranter forberedte sig søndag på kamp mod ukrainske politistyrker i udkanten af den østukrainske  by Slaviansk.

UKRAINE: Der er ingen tegn på, at de prorussiske separatister, der lørdag tog kontrol over to offentlige bygninger i den østukrainske by Sloviansk, trækker sig tilbage.

Mandag morgen vajede det russiske flag i hvert fald stadig over byens politihovedkvarter, mens maskerede mænd var i gang med at forstærke barrikaden ved bygningen med sandsække. Det skriver Reuters.

Den ukrainske regering havde ellers givet oprørerne frist indtil klokken otte mandag morgen til at lægge deres våben og forlade de bygninger, de har besat flere steder i Østukraine. Søndag varslede landets fungerende præsident, Oleksander Turtjinov, en »anti-terroraktion i fuld skala«, hvis tidsfristen ikke blev overholdt. Men deadlinen kom og gik, tilsyneladende reaktion fra oprørerne.

Turtjinov, NATO, EU og USA anklager Rusland for at stå bag den store uro i det østlige Ukraine. NATOs danske generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, udtalte søndag, at han er bekymret over udviklingen.

»Vi ser en koordineret voldskampagne fra prorussiske separatister, der sigter mod at destabilisere Ukraine som en selvstændig stat. Fremkomsten af mænd med specialiserede russiske våben og identiske uniformer uden kendetegn, som tidligere er båret af russiske tropper under Ruslands illegale og illegitime besættelse af Krim, er en alvorlig udvikling,« lød det fra generalsekretæren.

De vestlige organisationer er bekymrede for, at krisen i Østukraine kan udvikle sig i samme retning som krisen på Krim. Her annekterede Rusland i midten af marts den ukrainske halvø, efter en folkeafstemning viste, at flertallet ønskede, at Krim skulle være en del af Rusland. Hverken Ukraine eller Vesten anerkender afstemningen.

»Vi vil ikke tillade Rusland at gentage scenariet fra Krim i den østlige del af Ukraine,« sagde Oleksander Turtjinov søndag aften.

Søndag aften holdt FNs Sikkerhedsråd et hastemøde om den ukrainske situation, og her varslede USA, at man vil indføre yderligere sanktioner mod Rusland, hvis situationen eskalerer. Men under mødet sagde den russiske FN-ambassadør, Vitaly Churkin, ifølge CNN, at bolden ligger på Vestens banehalvdel.

»Det er Vesten, der bestemmer, om det er muligt at undgå en borgerkrig i Ukraine,« sagde han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.