Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ondsindet virus breder sig hastigt i Latinamerika

I stadig flere lande råder man indbyggerne til at udskyde graviditeter, fordi zikavirus angriber fosteret, som bl.a. risikerer at blive hjerneskadet.

De brasilianske sundhedsmyndigheder advarer kvinder som denne unge kvinde i Recife mod at blive gravide på grund af en nytilkommen virus.
De brasilianske sundhedsmyndigheder advarer kvinder som denne unge kvinde i Recife mod at blive gravide på grund af en nytilkommen virus.

Zikavirus, som overføres via myggestik, spreder sig hastigt i Latinamerika. Flere lande, heriblandt Jamaica, Colombia og El Salvador, har i løbet af den forgange uge valgt at råde den fødedygtige del af befolkningen til at udskyde deres eventuelle graviditet til epidemien er under kontrol. I Brasilien, som er det hårdest angrebne land, har man frarådet sine borgere at blive gravide siden november 2015.

I USA fraråder myndighederne gravide at rejse til de angrebne lande, og i den forgange uge blev en stribe nye lande – Barbados, Bolivia, Ecuador, Guadeloupe, Saint Martin, Guyana Cap Verde og Samoa – føjet til listen.

Herhjemme er retorikken hos Statens Serum Institut mere behersket. Lægerne råder, som anbefalet af det europæiske center for sygdomskontrol, ECDC, alle rejsende til de ramte områder til at beskytte sig grundigt:

»Gravide eller kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje udskydelse af ikke-nødvendige rejser til disse områder til efter graviditeten. Hvis rejsen ikke kan udskydes, skal gravide være særligt opmærksomme på myggestiksbeskyttelse.«

For ikke-gravide er zikavirus relativt harmløs: Kun 20 procent af de smittede får symptomer af sygdommen. Symptomerne minder om en almindelig influenza med feber, udslet, røde øjne og ømhed i led og varer fra et par dage til en uge. For gravide kan zikavirus imidlertid være fatal, eftersom der i de ramte områder er registeret en stærkt forhøjet forekomst af microcephali, som angriber fostre, der derfor blandt andet fødes med hjerneskader og mindre hoveder.

Ifølge Statens Serum Institut er der en stærk mistanke om en sammenhæng mellem fosterskaderne og zikavirus.

Rejste med fodbolden til Brasilien

Der findes ingen behandling mod sygdommen og heller ingen måde at forebygge smitten på, bortset fra almindelig beskyttelse mod myggestik, det vil sige myggebalsam, tildækning af huden og myggenet.

Virusset har taget sit navn efter Zika- skoven i Uganda, hvor forskere i 1947 opdagede virusset hos en makakabe. Virusset, som kunne ligne en mild version af den beslægtede og ligeledes myggeoverførte dengue-feber, blev første gang fundet hos et menneske i Nigeria i 1954.

Bortset fra et par udbrud i blandt andet Mikronesien i 2007, har zikavirus indtil sidste år kun været kendt i Afrika og Asien. Det er den fremherskende teori, at virusset blev bragt til Latinamerika under VM i fodbold i Brasilien i 2014. I hvert fald er Brasilien det hårdest angrebne land med anslået et sted mellem 440.000 og 1.300.000 tilfælde. Tallene er meget usikre, da hovedparten af de smittede som sagt ikke får symptomer, og andre febersygdomme kan medføre de samme symp­tomer som zikavirus.

Fra begyndelsen af 2015 til nu har sundhedsministeriet i Brasilien registreret mere end 3.700 tilfælde af microcephali. Til sammenligning blev der i hele 2014 blot registreret 147 tilfælde af microcephali i især den nordøstlige del af landet.

De ti lande, hvor zikavirusset er mest udbredt, er El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.