Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Olieboreplatform trækker slæbebåde flere kilometer

Nytårsaften fik et voldsomt stormvejr en olieboreplatform ud for Alaska til at rive sig løs og drive omkring. To slæbebåde forsøgte at få kontrol med platformen, men måtte opgive, da de selv var ved at gå på grund.

Olieboreplatformen gik på grund på den sydøstlige del af Sitkalidak Island, Alaska, efter to slæbebåde måtte kappe trosserne for ikke selv at gå på grund i det hårde vejr.
Olieboreplatformen gik på grund på den sydøstlige del af Sitkalidak Island, Alaska, efter to slæbebåde måtte kappe trosserne for ikke selv at gå på grund i det hårde vejr.

To slæbebåde, der forsøgte at stabilisere en løbsk boreplatform, som rev sig løs under et stormvejr nytårsaften ud for den amerikanske stat Alaska, er selv blevet slæbt adskillige kilometer efter »Kulluk«, som platformen hedder. Slæbebådenes besætninger måtte onsdag opgive at flytte på olieboreplatformen.

De to slæbebåde blev trukket mere end 16 kilometer med retning mod en klippekyst, da de forsøgte at kontrollere Shells mobile borerig, som fortsat er omgivet af voldsomme bølger. Besætningen var derfor nødt til at skære slæbebådene løs for ikke selv at støde på grund. Det skriver Reuters.

Den hårdt ramte »Kulluk«-platform er ejet af Royal Dutch/Shell og er en vital del af det arktiske olieboringsprogram. Den 28.000 ton tunge rig blev skubbet mod kysten af bølger på op til 11 meter og en vindstyrke på op til 100 kilometer i timen nytårsaften.

- Vi taler om orkanstyrkeforhold, sagde Darci Sinclair fra styrken Kulluk Tow Incident Unified Command, der er nedsat af den amerikanske kystvagt og de involverede virksomheder. Han forklarede, at »Kulluk« dog er »opretstående og stabil« på Sitkalidak Island.

TV: Redningshold arbejder fortsat med strandet boreplatform

 

Eksperter var om bord på platformen onsdag for at vurdere skaderne, og så ingen tegn på, at brændstoftankene er blevet beskadiget. Platformen indeholder cirka 541.300 liter diesel og cirka 45.425 liter olie.

- Det er vigtigt, at den amerikanske offentlighed og vores folkevalgte forstår de farlige og vanskelige udfordringer, som beredskabet står over for, sagde kontreadmiral Thomas Ostebo, chef for kystvagten i Alaska, i en udtalelse.

Hændelsen har rejst spørgsmål om, hvorvidt det er fornuftigt at bore så langt mod nord på et så miljømæssigt og teknisk udfordrende sted.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.