Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ofre for massakre i Beijing mindes i Hongkong og Taiwan

Taiwans nye præsident: Vores demokrati kunne være et forbillede for Kina.

Hongkong. I forbindelse med årsdagen for Kinas blodige nedkæmpelse af ubevæbnede prodemokratiske demonstranter på Den Himmelske Freds Plads (Tiananmen) i Beijing 4. juni 1989 siger Taiwans nye præsident til de kinesiske ledere, at demokrati ikke er noget at frygte.

I Taiwan, som er den eneste del af den kinesisk-talende verden, der holder frie, demokratiske valg, siger præsident om Tsai Ing-wen på Facebook, at Taiwans demokrati kunne være et forbillede for Kina.

Tsai sagde tidligere på året - forud for et valg i Taiwan - at hun havde set en del mennesker i Kina og i de kinesiske territorier Hongkong og Macau give udtryk for støtte til Taiwan.

- Disse mange venner kan se, at der reelt ikke er noget skræmmende ved demokrati. Demokrati er en god og en fin idé, skriver Tsai, som blev indsat som præsident sidste måned, på Facebook.

Kina satte soldater og kampvogne ind mod prodemokratiske demonstranter, hvoraf mange var unge studerende. Et ukendt antal blev dræbt - hundredvis eller måske adskillige tusinde. De kinesiske ledere har ikke set nogen grund til at oplyse antallet.

Det er stadig tabu at tale om, hvad der skete. Den kinesiske ledelse under præsident Xi Jinping overvåger nøje både menneskerettighedsgrupper og aktivister.

I Hongkong blev ofrene for massakre mindet af 125.000 mennesker, skriver Reuters.

Der var lørdag aften 125. 000 mennesker samlet i Hongkong for at mindes ofrene. Det var færre end ved den rekordstore demonstration i 2014, hvor 180.000 gik på gaden, skriver Financial Times.

Det lavere antal beror på, at først og fremmest studenterorganisationer valgte ikke at deltage i år. Der er tegn på en stigende splittelse i de såkaldte paraplyorganisationer, som ellers har stået sammen bag krav om, at Kina skulle tillade et demokratiske omvalg i Hongkong.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.