Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Officielt: Kvindekvoter kommer i Tyskland

Den tyske regering er efter længere tids debat enig om, hvordan kønskvoter i større tyske virksomheder skal se ud.

Større tyske virksomheder skal ud og se sig om efter flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer og ledere.

Den tyske regering er efter længere tids intern debat blevet enig med sig selv om, hvordan et system for kønskvotering i spidsen af større tyske virksomheder skal se ud.

Fra 2016 skal de godt 100 største virksomheder bevæge sig op på mindst 30 procent af hvert køn i bestyrelserne. I øjeblikket er der i gennemsnit under 20 procent. Hvis virksomheden ikke kan finde en egnet kandidat af det manglende køn, når en bestyrelsespost skal genbesættes, skal stolen fra 2016 stå tom.

For omkring 3500 andre større virksomheder skal gælde, at de skal sætte sig selv mål for andelen af kvinder i både bestyrelse og topledelse.

De konservative regeringspartier, CDU og CSU, kæmpede forgæves for at få bestemte brancher undtaget fra den regel, men fik efter eget udsagn gennemtrumfet, at virksomheder ikke skal straffes, hvis andelen af kvinder igen falder. Også offentlige virksomheder bliver omfattet af de nye regler.

Debatten om kønskvoterne har i de seneste uger og måneder skabt en dårlig stemning i den tyske regering. Den konservative gruppeformand, Volker Kauder, provokerede inden mødet ikke bare socialdemokraterne, da han beskyldte familieminister Manuela Schwesig (SPD) for »klynk«.

Når kvinder griber efter magten, griber mænd ud efter klichéerne, lyder analysen i den store tyske tv-station ARD.

»Ministeren er »klynkende«? Virkelig? Hvis der stadig var brug for et bevis for, at kvoten skal komme, og at kvinder har brug for mere magt, så har Volker Kauder leveret det,« lød det fra ARDs korrespondent Christiane Meier.

SPDs formand, økonomiminister Sigmar Gabriel, beskyldte Volker Kauder for at have et problem med kvinder, mens SPDs generalsekretær Yasmin Fahimi talte om »machomanerer«.

Kansler Angela Merkel (CDU) sagde onsdag i en debat i Forbundsdagen, at Tyskland ikke har råd til at undvære kvindernes kompetence.

»Kvindekvoten kommer,« slog hun ifølge magasinet Focus fast.

Lovforslaget skal endeligt besluttes af regeringen den 11. december.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.