Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Offensiven i Mali griber om sig

Storbritannien sender transportfly for at hjælpe Frankrig i offensiven mod oprørene i Mali, der støtter al-Qaeda. Flere lande i Vestafrika på vej til at sende soldater, der skal forstærke regeringshæren, som briterne også vil træne.

MALI: Mens franske jagerfly og angrebshelikoptere siden fredag har bombet de al-Qaeda-relaterede oprøreres stillinger i det nordlige og centrale Mali, er flere lande ved at forberede logistisk og militær støtte til franskmændene og regeringshæren, skriver flere nyhedsmedier.

Den britiske TV-station Sky News rapporterede søndag, at to britiske C-17 transportfly senere på dagen ville lette med kurs mod Mali, men forinden stoppe i Paris for at laste udstyr og måske tropper. Aftalen kom i stand lørdag aften i en samtale mellem præsident Francois Hollande og premierminister David Cameron, der samtidig gjorde det klart, at Storbritannien ikke sender kamptropper til Mali.

Søndag eftermiddag meddelte den britiske minister for afrikanske anliggender, Mark Simmonds, at det yderligere er stærkt sandsynligt, at regeringen vil tilbyde træning og støtte til Malis hær:

- Det er en helt nødvendig del af vores forpligtelse som permanent medlem af Sikkerhedsrådet at yde assistance, når vi anmodes om det, lød det fra Mark Simmonds.

Frankrig har i øjeblikket 400 tropper i Mali, hvoraf en del er afsat til forsvar mod al-Qaeda-angreb i hovedstaden Bamako, der ligger omkring 500 kilometer syd for de positioner, som oprørerne nordfra fik kæmpet sig frem til, inden den franske offensiv satte ind.

De er senest blevet fordrevet fra byen Konna i det centrale Mali.

De al-Qaeda-relaterede oprørere har gennem de seneste år sat sig på magten i det nordlige ørkenområde og gjort den ældgamle og sagnomspundne by Timbuktu til hovedstad i en selverklæret islamisk stat. De har påtvunget befolkningen sharialove i strengeste fortolkning og indført offentlig piskning, offentlige henrettelser og afhugning af lemmer. Yderligere har de ødelagt mange antikke kulturskatte.

Deres tilstedeværelse opfattes nu ikke blot som en trussel mod Mali, men også som en international trussel, som FNs sikkerhedsråd har bedt det internationale samfund om at gribe ind overfor.

Flere end 100 oprørere meldes dræbt i offensivens første dage, men også Frankrig led tab, da en helikopter lørdag blev skudt ned, og piloten dræbt.

Der er nu også militær hjælp på vej fra flere lande i den østafrikanske regionale samarbejdsorganisation ECOWAS.

Niger og Burkina Faso har annonceret, at de hver sender 500 soldater af sted, men også Nigeria og Senegal har meddelt, at de vil sende tropper til Mali.

I Nigeria nævner en talsmand for præsidenten over for AFP tallet 600.

De første tropper fra ECOWAS skulle ifølge Reuters ankomme allerede søndag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.