Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Østrigs valggyser kan blive annulleret

Få stemmer skilte kandidaterne ved Østrigs præsidentvalg i maj. Fredag afgør domstol, om det skal tages om.

Først da de flere end 700.000 brevstemmer dagen efter det østrigske valg var talt op, kunne den 72-årige Alexander Van der Bellen udråbes som sejrherre. Norbert Hofer (billedet) fra det indvandrerkritiske Frihedspartiet klagede. Nu ventes der omvalg. Scanpix/Joe Klamar
Først da de flere end 700.000 brevstemmer dagen efter det østrigske valg var talt op, kunne den 72-årige Alexander Van der Bellen udråbes som sejrherre. Norbert Hofer (billedet) fra det indvandrerkritiske Frihedspartiet klagede. Nu ventes der omvalg. Scanpix/Joe Klamar

Wien. Marginaler afgjorde præsidentvalget i Østrig for godt en måned siden, men muligvis skal vælgerne snart til stemmelokalerne igen.

Fredag tager Østrigs forfatningsdomstol stilling til, om valget var gyldigt, eller om det skal annulleres. Sandsynligheden taler ifølge medier i Østrig og Tyskland for, at det ender med omvalg.

Bliver det tilfældet, får Norbert Hofer fra det indvandrerkritiske Frihedspartiet en ny chance for at blive det første statsoverhoved fra den yderste højrefløj i Den Europæiske Union.

- Der er opdaget for mange tvivlstilfælde omkring optælling af stemmer til, at valget kan godkendes, skriver avisen Die Presse ifølge nyhedsbureauet NTB.

Flere vidner har under de seneste to ugers høringer i forfatningsdomstolen fortalt om adskillige uregelmæssigheder i blandt andet optælling af brevstemmer.

Hofer måtte 22. maj se sig slået med få tusinde stemmer af den tidligere leder af De Grønne Alexander Van der Bellen fra De Grønne. Han fik 50,3 procent af stemmerne og Hofer 49,7 procent.

Efter den første optælling af de omkring 4,4 millioner stemmer kunne der ikke udpeges en vinder på selve valgdagen.

Først da de flere end 700.000 brevstemmer dagen efter var talt op, kunne den 72-årige Alexander Van der Bellen udråbes som sejrherre. Forspringet til Hofer endte med at være på under 31.000 stemmer.

Frihedspartiet nedlagde protest. Advokater siger på vegne af De Grønne, at der ikke er begået fodfejl.

Forfatningsdomstolen meddeler sin afgørelse klokken 12. Ender det med en godkendelse af valghandlingen, bliver Van der Bellen indsat som præsident 18. juli.

Bliver valget derimod erklæret ugyldigt, skal østrigerne stemme igen til efteråret ifølge AFP.

Men hele forløbet er ikke noget at prale af.

- Vi er ikke gode til at spille fodbold. Vi er ikke gode til valg, opsummerede ugemagasinet News ifølge Reuters befolkningsstemningen efter høringerne ved domstolen og Østrigs eliminering fra EM i fodbold.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.