Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Østrig vil afvise syriske asylansøgere ved grænsen

En opstramning af asyllovgivningen er på vej. - Vi kan ikke bære verdens byrde, siger regeringen i Wien.

Wien: Parlamentet i den østrigske hovedstad, Wien, ventes senere onsdag at vedtage nogle af Europas skrappeste asyllove.

Lovene giver blandt andet regeringen ret til at erklære "undtagelsestilstand" i forbindelse med migrantkrisen. De fleste asylansøgere, herunder folk fra krigszoner som Syrien, vil kunne afvises direkte ved grænsen.

Centrumpartierne i koalitionsregeringen har fremlagt forslaget på et tidspunkt, hvor Østrig generelt er på vej længere ud på den indvandrerkritiske højrefløj.

Menneskerettighedsgrupper, religiøse ledere og oppositionspartier kritiserer lovforslagene, som ifølge kritikernes tolkning strider mod internationale konventioner.

Men indenrigsminister Wolfgang Sobotka forsvarer forslagene og siger, at Østrig ikke har andet valg, så længe "så mange andre EU-lande ikke gør deres" for at begrænse tilstrømningen af migranter og flygtninge.

- Vi kan ikke bære hele verdens byrde på vore skuldre, siger han.

Østrig ligger ved de to store migrantruter i Europa, Balkan-ruten og ruten via Italien.

I 2015 modtog Østrig 90.000 asylansøgere.

Det forslag, der nu er i parlamentet, siger, at regeringen kan indføre undtagelsestilstand, hvis en pludselig stigning i antallet af migranter truer "den nationale sikkerhed".

I så fald vil myndighederne kun acceptere flygtninge, hvis sikkerhed er truet i et af nabolandene, eller hvis pårørende i forvejen er i Østrig.

Det vil tvinge flygtninge til at søge asyl på grænsen ved registreringscentre, der er oprettet til formålet. Her vil en asylansøger kunne tilbageholdes i op til 120 timer, mens ansøgningen behandles.

Forslaget kommer op i parlamentet, efter at østrigerne i weekenden havde præsidentvalg, hvor de gav sejren til Norbert Hofer fra det indvandrerkritiske højreparti Frihedspartiet (FPO).

Han skal nu i en anden runde 22. maj forsøge at besejre Alexander Vander Bellen fra De Grønne.

I øvrigt ligger FPO i meningsmålinger til over 30 procent af stemmerne, hvis der var valg nu. Næste valg er først i 2018.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.