Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Østrig styrer mod valg i oktober

Politisk uro i Østrig kan gavne Frihedspartiet, men de konservative håber at tiltrække vælgere med ny leder.

Den 30-årige Sebastian Kurz har overtaget posten som ny konservativ partileder i Østrig. Analyser peger på, at det kan give partiet medvind forud for det kommende valg. Reuters/Leonhard Foeger
Den 30-årige Sebastian Kurz har overtaget posten som ny konservativ partileder i Østrig. Analyser peger på, at det kan give partiet medvind forud for det kommende valg. Reuters/Leonhard Foeger

Lederne af Østrigs politiske partier ser mandag ud til at være tæt på enighed om at holde valg i utide i oktober.

Det er et valg, som det indvandringskritiske Frihedsparti (FPÖ) håber at kunne bruge til at omsætte de gode meningsmålinger til flere mandater.

Søndag overtog udenrigsminister Sebastian Kurz posten som partiformand i det konservative ÖVP og lagde straks op til, at der skal være valg i efteråret.

ÖVP og det socialdemokratiske SPÖ har regeret sammen i en stor koalition. Det er den, som nu synes at være på vej til at bryde sammen efter måneders interne skænderier i regeringen.

Den østrigske regering begyndte at vakle, da den konservative vicekansler Reinhold Mitterlehner onsdag overraskende meddelte, at han træder tilbage fra posten.

Samtidig gav han titlen som formand for ÖVP fra sig, og det har skabt uro på Østrigs politiske scene.

Den politiske uro kan måske komme Frihedspartiet til gavn. Partiet står til rundt regnet 30 procents opbakning i meningsmålingerne og ligger dermed lige foran SPÖ.

De konservative ligger på en fjern tredjeplads, men nogle analyser peger i retning af, at den nye 30-årige partileder i ÖVP kan få partiet til at stige kraftigt i meningsmålingerne.

Sebastian Kurz skriver mandag på Twitter, at han støtter et forslag fra oppositionspartierne om at holde valg enten 8. eller 15. oktober.

En talsmand for SPÖ siger, at socialdemokraterne også bakker op om denne plan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.