Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Øjenvidne: Gerningsmand råbte navn på højreorienteret parti, da han dræbte britisk politiker

Der er fortsat tvivl om motivet bag drabet på den 41-årige Labour-politiker Jo Cox. Et øjenvidne siger, at gerningsmanden råbte navn på højreorienteret parti både før og efter angrebet på politikeren.

Politiet undersøger gerningsstedet i byen Birstall, hvor Jo Cox blev dræbt af skud og knivstik tidligere i dag.
Politiet undersøger gerningsstedet i byen Birstall, hvor Jo Cox blev dræbt af skud og knivstik tidligere i dag.

Var der et politisk motiv bag drabet på 41-årige britiske parlamentariker Jo Cox?

Det er forsat uafklaret, men alle søger svaret få timer efter drabet, midt i den britiske EU-valgkamp og kun en uge før, at briterne skal i stemmeboksen for at afgøre Storbritanniens fremtid i EU.

Et øjenvidne har fortalt til flere britiske medier, hvordan han hørte Jo Cox' drabsmand råbe »Britain First« både før og efter skud- og knivdrabet på åben gade.

»Han råbte 'Britain First', da han gjorde det, og da han blev arresteret,« lød det fra et øjenvidne ifølge avisen The Guardian.

Det kan muligvis være en reference til det højreorienterede og stærkt nationalistiske parti af samme. Næstformand i »Britain First«, Jayda Fransen, taget kraftig afstand fra drabet.

»Vi er meget chokeret over at se disse meldinger, og vi er opsatte på at bekræfte dem, fordi det naturligvis er rygter i øjeblikket,« sagde hun tidligere på dagen til Guardian:

»Det er netop blevet bragt til vores opmærksomhed. Dette er absolut ikke den form for adfærd, vi tolerer.«

De engelske myndigheder har tidligere sagt, at de undersøger meldingerne fra øjenvidnet. Men det er dog for tidligt at spekulere i et motiv, lyder det.

»Det er klart, at da denne undersøgelse er på et tidligt stadie, og vi har anholdt en person, er vi ikke i stand til at diskutere noget motiv på dette tidspunkt,« siger Dee Collins, fungerende politimester i West Yorkshire Police, på et pressemøde.

Politiet har anholdt en 52-årig mand, hvis identitet flere britiske medier har offentliggjort. Den engelske avis The Mirror har talt med den anholdte mands naboer.

»Jeg kan stadig ikke forstå det. Han er bare stille. Han holdt sig for sig selv,« siger en nabo til avisen.

En lang række britiske politikere har nu indstillet EU-valgkampen som konsekvens af drabet på Jo Cox.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.