Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obamas tale var slagvare fra partikataloget

Præsident Obamas State of the Union-tale var fyldt med »slagvarer fra det demokratiske partikatalog«, vurderer danske eksperter.

Nattens tale til folket var ikke en af Barack Obamas stærkeste, mener danske eksperter.
Nattens tale til folket var ikke en af Barack Obamas stærkeste, mener danske eksperter.

USA: I præsident Barack Obamas tale, State of the Union, natten til onsdag holdt han sig til den demokratiske linje, som han lagde ved indsættelsesceremonien. Det mener to eksperter, der har fulgt amerikansk politik på tæt hold i mange år.

»Det var en tale, hvor Obama fortsatte ud af det spor, han indvarslede ved sin indsættelsestale for få uger siden. Det vil sige en mere ren, klar demokratisk kurs, hvor han adresserer en række mærkesager, som næsten alle traditionelt er demokratisk politik,« siger Mads Fuglede fra Københavns Universitet og uddyber:

»Man kan sige, at der er tale om slagvarer fra det demokratiske partikatalog,« siger han.

Derfor var den ingen nye boller på suppen

Jørn Brøndal fra Syddansk Universitet mener, at Obama i sin tale sagde meget, som han har sagt ved tidligere lejligheder.

»Jeg synes, at meget af talen var forudsigelig. Der kom ikke helt nye boller på suppen. Jeg synes ikke, at det er en af hans største taler, men nu skal vi huske på, at det kun er få uger siden, han holdt en meget flot tiltrædelsestale, hvor mange af de samme visioner blev fremlagt, og derudover har han været gennem en lang valgkamp, hvor han holdt tale på tale,« siger Jørn Brøndal.

I talen varslede Obama blandt andet, at han vil hæve minimumslønnen fra 7,25 til ni dollar i timen. En plan, der efter Mads Fuglede vurdering er urealistisk at gennemføre.

»Det er signalpolitik, der vil noget. Jeg kan godt garantere, at det bliver noget nær umuligt at få et minimumsforslag gennem Repræsentanternes Hus. Det er nok mere et udtryk for Obamas evne til at sende politiske signaler, der er designet til både at provokere sin egen base til at juble og Republikanerne til at slå i bordet og sige, at det vil ødelægge USAs konkurrenceevne,« siger Mads Fuglede, som bakkes op af Jørn Brøndal:

»Jeg tror ikke, at han får gennemført konkret lovgivning omkring det her. Når man ser på tidligere State of the Union-taler, så har der været en tendens til, at der fremsættes store visioner og gives løfter, men det er langtfra altid, at løfterne indfries,« siger han.

Nordkorea fik en kold skulder

Få timer inden talen gennemførte Nordkorea en atomprøvesprængning, som et samlet verdenssamfund har fordømt på det kraftigste. Hvis folk forventede, at Obamas tale ville handle om Nordkorea, blev de skuffede.

»Der blev sagt så lidt om Nordkorea, at jeg tror, det er en tanke. Jeg tror, at man ønsker at sende et signal til Nordkorea om, »at I kan skabe jer lige så meget, I vil - I kommer ikke til at fylde meget på vores politiske dagsorden«,« siger Mads Fuglede.

Talen handlede meget om økonomi, og Obama berørte den situation, der opstår, hvis USA rammer gældsloftet, som der er udsigt til på nuværende tidspunkt. Sker det, går USA bankerot, da man ikke kan betale renter og afdrag på den enorme statsgæld. For at afværge den situation er det nødvendigt, at Demokraterne og Republikanerne indgår en aftale.

»Obama advarede mod de automatiske besparelser (gældsloftet, red.), der træder i kraft i slutningen af februar, medmindre Kongressen kan finde en løsning,« siger Jørn Brøndal.

Mads Fuglede mener, at Obama i talen forsøgte at appellere til Republikanerne:

»Han løftede muligheden for, at man kan lave en reform af de dyreste føderale overførelsesindkomstprogrammer. Det er et klart forsøg på at sige til Republikanerne, at man gerne vil samarbejde med dem,« siger han.

Web-tv: Obama opfordrer splittet kongres til at skabe arbejdspladser

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.