Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obamas 11 grundskud mod USAs frie våbenkultur

De skud, som Adam Lanza affyrede i Newtown før jul, runger stadig i USA og nu forsøger præ-sident Barack Obama at få ørenlyd for at stramme våbenlovene, så landet ikke igen skal tælle sine døde efter et skoleskyderi.

Lysende engle hænger på et træ i Monroe i Connecticut på énmåneds-dagen i forgårs for skyderiet på Sandy Hook-skolen, hvor Adam Lanza dræbte 26 børn og voksne efter først at have mydet sin mor. Skyderiet affødte en voldsom debat om våben, som foreløbig har resulteret i, at vicepræsident Joe Biden har afleveret sine anbefalinger til en ny våbenlov til præsident Barack Obama.
Lysende engle hænger på et træ i Monroe i Connecticut på énmåneds-dagen i forgårs for skyderiet på Sandy Hook-skolen, hvor Adam Lanza dræbte 26 børn og voksne efter først at have mydet sin mor. Skyderiet affødte en voldsom debat om våben, som foreløbig har resulteret i, at vicepræsident Joe Biden har afleveret sine anbefalinger til en ny våbenlov til præsident Barack Obama.

SANTA FE: De nye tider banker hårdt på døren til USAs våbenkammer.

Vicepræsident Joe Biden og hans våbenkontrolarbejdsgruppe har, siden skoleskyderen Adam Lanza dræbte 27 i Newtown før jul, talt med alle parter i den amerikanske våbendebat, og han har nu overdraget sine anbefalinger til præsident Barack Obama.

Bidens forslag er en blanding af forslag, som kræver kongresvedtagelse, og forslag, som præsident Obama selv kan gennemføre.

Obama oplyste ved et pressemøde natten til i går, at han »om kort tid« vil offentliggøre, hvilke forslag han vil gennemføre eller forsøge at gennemføre. Her er de 11 mest sandsynlige:

Forslag som skal gennem Kongressen

1: Forbud mod angrebsvåben

Præsident Clinton gennemførte i 1994 et forbud mod de såkaldte angrebsvåben, men forbuddet udløb i 2004, og Obama kan genfremsætte det. I givet fald vil de fleste halvautomatiske våben blive forbudt våben, der affyrer ét skud af gangen og straks er klar til at affyre det næste, f.eks. varianter af rifler som AK-47, Uzi og M16. Våbenlobbyen og Republikanerne har sagt, at de vil kæmpe med næb og kløer mod et sådant forbud.

2: Forbud mod jumbo-magasiner

Amerikanerne kalder dem »high capacity«-magasiner. Det betyder, at våbenejere og skoleskydere kan skyde op mod 100 skud, inden de skal sætte et nyt magasin i. Seks delstater begrænser magasiner til mellem ti og 20 skud. Kongressen kan vedtage en lov, der for hele USA sætter en grænse for, hvor store magasinerne må være.

3: Baggrundstjek

Hvis man går til en autoriseret våbenhandler og køber et skydevåben, skal man gennemgå et baggrundstjek, og f.eks. kriminelle og sindslidende må ikke købe våben. Men tæt på 50 pct. af alle våben bliver solgt privat eller ved våbenmesser, og her er der ingen krav om baggrundstjek. Kongressen kan gennemføre baggrundstjek for alle våbenkøbere og alle steder. Dermed bliver det ulovligt at købe et våben uden baggrundstjek.

4: Ammunition online

I dag kan amerikanerne købe lige så meget ammunition, som de vil online uden baggrundstjek. Selv blandt våbenejere er der stort flertal for at kræve baggrundstjek for online ammunitionskøb.

Forslag som Obama selv kan gennemføre som præsident

5: Mere research

Republikanerne har gjort, hvad de kan, for at begrænse offentlige myndigheders forskning i våben og våbenkontrol, og de amerikanske sundhedsmyndigheder NIH har i 40 år kun gennemført tre undersøgelser af våbenskader selv om våben i de 40 år har dræbt fire mio. mennesker. Præsident Obama kan beordre NIH og andre myndigheder til at gennemføre våbenforskning.

6: Udnævne AFT-chef

Det føderale våbenpoliti, AFT, har ikke haft en direktør i seks år, bl.a. fordi Kongressen har obstrueret en udnævnelse. Obama kan udpege en direktør gennem en særudnævnelse.

7: Retsforfølge snydere

I 2009 opgav 71.000 mennesker falske oplysninger for at kunne købe våben. Kun 0,1 pct. af dem blev retsforfulgt. Obama kan beordre forbundsanklagerne til at gå efter dem.

8: Database over sindslidende

Loven siger allerede, at sindslidende ikke må købe våben, og at de relevante myndigheder skal sende oplysninger til baggrundstjek-database. Men 52 af de 60 myndigheder, der skal sende oplysninger til databasen, gør det alligevel ikke. Obama kan beordre dem til at gøre det.

9: Underret FBI

Når f.eks. sindslidende forsøger at købe våben og bliver afvist ved baggrundstjek, kan Obama beordre myndighederne til at sende navnene på de afviste våbenkøbere til FBI, som så kan efterforske dem yderligere og f.eks. undersøge, om de allerede har våben.

10: Forbyde import af særlige våben

En rumænsk Draco er en forkortet udgave af den klassiske AK-47, og den kan købes i USA. Men Obama kan vælge at forbyde importen af Draco og andre angrebsvåben, hvis han mener, at de udgør en fare.

11: Sporing af våbenog våbenkøbere

Myndighederne har i dag svært ved at spore våben og våbenkøb, men Obama kan eksempelvis give ordre om, at alle våben skal have et serienummer, som ikke kan files væk, og han kan give ordre til at spore, hvilke forretninger og hvilke våbenmesser der sælger flest våben til kriminelle.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.