Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama varsler »resolut handling« efter prøvesprængning

Stabiliteten i det østlige Asien er i fare, når Nordkorea trodser internationale sanktioner og foretager atomprøvesprængninger, lyder det fra USAs præsident, Barack Obama.

En soldat fra Nordkorea på patrulje ved Yalu-floden.
En soldat fra Nordkorea på patrulje ved Yalu-floden.

USA: Atomprøvesprængningen, Nordkorea har foretaget, var den hidtil kraftigste sprængning fra regimet i det lukkede land. Selv om sprængningen var varslet, underminerer den stabiliteten i regionen, siger USAs præsident Obama ifølge Reuters.

»Vi vil fortsætte med at tage de nødvendige skridt for at forsvare os selv og vores allierede. Vi vil arbejde med andre nationer og tage resolut handling,« siger han ifølge Reuters.

USA er massivt til stede i området med fly, skibe og omkring 28.500 mand placeret i Sydkorea. En foranstaltning, der skal kunne gribe ind, hvis Nordkorea skulle angribe sin sydlige nabo.

Ifølge Peter Kim Laustsen, souschef ved Forsvarsakademiet, kan sprængningen gøre regionen mere ustabil. Specielt Kinas balancegang mellem at være en ansvarlig stormagt og pleje egne interesser bliver sværere.

»Kina vil gerne vise sig som en ansvarlig stormagt. Men de vil også helst undgå at regimet falder sammen, for det vil resultere i en stor flygtningestrøm til Kina. Lige nu er Nordkorea en nødvendig torn i øjet på Kina,« siger han.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har allerede taget skarp afstand fra sprængningen. Rusland har ligeledes fordømt angrebet, oplyser nyhedsbureauet Interfax.

Der er indkaldt til ekstraordinært møde i FNs sikkerhedsråd klokken 15 dansk tid, hvor Sydkorea netop nu har formandskabet.

Se nordkoreansk stats-tvs udsendelse om prøvesprængningen

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.