Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama: Våbenhvilen må i kraft igen i Syrien

De stridende parter i Syrien må tilbage til forhandlingsbordet, understreger Obama under besøg hos Merkel.

Obama sagde på pressekonferencen, at det formentlig ikke kan komme på tale at etablere en sikker zone i Syrien.
Obama sagde på pressekonferencen, at det formentlig ikke kan komme på tale at etablere en sikker zone i Syrien.

Hannover: Våbenhvilen i Syrien er blevet overtrådt talrige gange, men den må stykkes sammen igen, og de stridende parter må tilbage til forhandlingsbordet.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, der søndag indledte et todags besøg i Tyskland.

- Jeg talte med (den russiske) præsident, Vladimir Putin, i sidste uge for at sikre, at vi kan genindføre våbenhvilen, siger Obama på en fælles pressekonference med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Alene søndag har bombardementer i Syrien kostet mindst 26 mennesker livet. Tidligere på ugen forlod Syriens største oppositionsgruppe formelt de igangværende forhandlinger i Genève med beskyldninger om, at præsident Bashar al-Assad gentagne gange har overtrådt våbenhvilen.

Obama siger også på pressekonferencen, at det formentlig ikke kan komme på tale at etablere en sikker zone i Syrien.

- Rent praktisk er det desværre vanskeligt at se, hvordan det skulle fungere, hvis vi ikke er villige til at overtage en stor bid af det land, siger han.

Dagen inden havde Merkel under sit besøg i det sydlige Tyskland luftet mulighed for, at der kunne oprettes områder inde i Syrien, tæt på grænsen til Tyrkiet, hvor de syrere, der flygter fra krigshandlingerne, kunne søge tilflugt.

- Det er noget, der skal udspringe af forhandlingerne i Genève. Det handler ikke om sikre zoner i klassisk forstand, siger Merkel.

- Kan man, når man taler om våbenhvile, identificere regioner i forhandlingerne mellem parterne i Genève, hvor folk kan føle sig trygge. Det handler ikke om udefrakommende påvirkning, men snarere noget der kommer indefra forhandlingerne, tilføjer hun.

Samtidig roser Obama kansler Merkel og siger, at hun "er på den rigtige side af historien" med sin tilgang til flygtningekrisen i Europa.

- Hun har gennemført en vanskelig politik, som samler folk i stedet for at splitte dem, siger den amerikanske præsident.

De to ledere drøftede blandt andet også krisen i Ukraine og den transatlantiske frihandelsaftale TTIP, som titusinder af tyskere demonstrerede mod i Hannover dagen inden Obamas ankomst til Tyskland.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.