Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama: USA har pligt til at bekæmpe volden

I skarpe vendinger understregede den amerikanske præsident, at der ikke bliver gjort nok for at undgå tragedier, som skoleskyderiet i Newtown fredag.

Prøsident Barack Obama under en mindehøjtidelighed på Newtown high School.
Prøsident Barack Obama under en mindehøjtidelighed på Newtown high School.

Da Barack Obama trådte op på talerstolen foran en salfuld tilhørende i Newtown, som fredag var scene for endnu et skoleskyderi, var det for at vise sin medfølelse med de, der har mistet. De, der kendte én af de 27 ofre på Sandy Hook Elementary School. Men det var også med formaninger om, at der skal gøres mere for at undgå, at en massakre som denne bliver gentaget.

- USA er blevet efterladt med nogle svære spørgsmål efter Connecticut-skyderiet, sagde han og understregede, at der ikke bliver gjort nok for at beskytte børnene.

- Vi kan ikke tolerere det mere. Disse tragedier må standses. Og for at standse dem må vi ændre os, lød det fra præsidenten, som gav et løfte om, at han allerede inden for de næste uger vil sætte gang i arbejdet med en indsats mod volden.

Løftet kan indirekte være en henvisning til det lovforslag, som den demokratiske senator Dianne Feinstein fra Californien vil fremsætte: Et forbud mod angrebsvåben.

Men våbenkontrol er et følsomt emne i USA, fordi mange amerikanere ejer våben. Og selv om en stor del vil synes, det var i orden med et forbud mod kampvåben, bliver det ifølge den danske lektor og USA-ekspert Derek Beach svært for Obama at ændre loven på føderalt niveau. For Republikanerne vil blokere for en stramning af lovgivningen.

Alligevel var »handling« Obamas budskab i Newtown mandag nat dansk tid, hvor han fortalte, at der inden for de fire år, hvor han har siddet på præsidentposten i USA, har været fire massakre som denne på skoler.

- For de af os, som er tilbage, lad os finde styrke til at komme videre og gøre landet deres minder værdige, sagde han på talerstolen.

Samtidig forsikrede han det lille samfund i Connecticut, at »Newtown, I er ikke alene«.

- I er ikke alene i jeres sorg. Vores verden er også sønderrevet, sagde han på vegne af hele nationen.

Men han gjorde også opmærksom på, at samfundet har været inspiration for resten af USA. Både lærerne, der ofrede deres liv for deres elever og det lille lokalsamfund, der står sammen og forsøger at håndtere sorgen og tragedien på bedste vis.

Obama ankom til byen søndag aftenen, hvor han mødtes med skolens personale, redningsfolk og pårørende til de 20 børn og syv voksne ofre, inden han gik på talerstolen.

Fredag gik den 20-årige Adam Lanza amok i 10 minutters kugleregn på Sandy Hook-skolen, inden han til slut tog livet af sig selv. Både officielle personer, ofrenes pårørende og gerningsmandens familie har over for medier og det lille samfund udtrykt deres dybeste sorg.

- Vores familie sørger sammen med alle de, der er ramt af denne enorme tragedie. Ingen ord kan beskrive, hvor sønderknuste vi er. Vi befinder os i en tilstand af vantro og forsøger at finde de svar, vi kan, siger Peter Lanza, der er far til gerningsmanden.

Inden Adam Lanza skød løs på skolen, havde han dræbt sin mor i deres fælles hjem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.