Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama straffer Putin-støtte og agenter bag giftdrab

Ledende russisk undersøgelsesdommer sanktioneres, og det samme gør KGB-agents formodede drabsmænd.

Washington. Barack Obamas regering vil føje fem personer til en liste over sanktionsramte russere. Det skriver New York Times.

Årsagen er krænkelser af de internationale menneskerettigheder.

Sanktionerne har ifølge finansministeriet i Washington ikke noget at gøre med hackingskandalen under præsidentvalgkampen i USA.

Det største navn blandt de fem er en ledende undersøgelsesdommer og nær støtte af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Aleksander Bastrykin har stået bag en stribe politiske undersøgelser i Rusland.

Men ifølge de amerikanske myndigheder var Bastrykin også involveret i sagen om Sergej Magnitsky - en russisk advokat, der i 2009 døde i et fængsel.

USA indførte i 2012 den såkaldte Magnitsky-lov. Den pålægger både finans- og justitsmyndighederne at efterforske og sanktionere russere, der var involveret i eller deltog i forsøg på at dække over sagen.

Præsident Obama har ifølge New York Times håndhævet loven alt efter, hvordan relationerne mellem USA og Rusland har været.

Tilføjelsen af Bastrykin på den sorte liste er dog et markant signal fra Obama ifølge New York Times.

Magnitsky-loven har længe irriteret de russiske magthavere så meget, at loven til tider har udløst en sanktionskrig mellem de to lande.

Kort efter godkendelsen i Kongressen vedtog det russiske parlament således en lov, der forbød amerikanere at adoptere russiske børn.

Og i 2013 offentliggjorde Rusland en liste over amerikanere med indrejseforbud på grund af påståede krænkelser af menneskerettigheder.

Tilføjelsen af fem nye navne på sanktionslisten er ifølge New York Times formentlig det sidste initiativ, USA vil tage med hensyn til Rusland, inden Obama forlader Det Hvide Hus.

Blandt de øvrige nye navne er to efterretningsfolk, som ifølge briterne stod bag drabet på den tidligere KGB-agent Aleksander Litvinenko i London i 2006.

Sanktionerne omfatter indrejseforbud og indefrysning af midler i pengeinstitutter i USA.

Donald Trump har lovet at forbedre det anstrengte forhold mellem USA og Rusland, når han overtager præsidentposten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.