Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama slutter sig til Stalin og Churchill

Med kåringen som Årets Person slutter den amerikanske præsident sig til et lille, eksklusivt selskab af personer, der har vundet Time Magazines pris mere end én gang.

Barack Obama er igen blevet kåret til Årets Person i Time i 2012 (tv.). Det blev han også i 2008 (th.).
Barack Obama er igen blevet kåret til Årets Person i Time i 2012 (tv.). Det blev han også i 2008 (th.).

Umiddelbart har Barack Obama og den sovjetiske leder Josef Stalin ikke meget til fælles, hvis man ser bort fra deres køn og position som nationens politiske leder. Og så alligevel.

Onsdag blev den amerikanske præsident for anden gang kåret som »Person of the Year« af Time Magazine, og dermed slutter Obama sig til et selskab bestående af nu 15 personer, som har vundet prisen mere end én gang, heriblandt Josef Stalin, Winston Churchill og flere amerikanske præsidenter.

Som den eneste siden 1927, da Time første gang udpegede Årets Person, har den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt vundet prisen tre gange.

Nogle af vinderne gennem tiden har været kontroversielle navne, andre er kommet med for det gode, andre for det onde. Men de deler alle det fællestræk at være kendt, at have skabt de største overskrifter og tegnet verden gennem det foregående år.

Den pakistanske pige Malala Yousafzai var udråbt som en klar favorit til prisen i 2012. Hun kæmpede for kvinders ret til uddannelse og blev skudt i hovedet af Taleban, hvorefter hun i al hast blev fløjet til Birmingham og opereret. I dag lever hun i Storbritannien.

Det endte dog med Obama, og ifølge Time-redaktør Rick Stengel skyldes det, at Obamas »historiske« genvalg i november er symbolsk for USAs foranderlige demografi midt i en tid præget af udfordringer som høj arbejdsløshed.

- Han er indbegrebet af et nyt Amerika og et symbol på en ny demografi og et nyt, kulturelt Amerika, begrunder Rick Stengel.

- Han blev genvalgt trods en højere arbejdsløshedsrate, end nogen har stået over for i 70 år. Han er den første Demokrat, der vinder to regeringsperioder i træk med over 50 procent af stemmerne. Det har vi ikke set siden Franklin D. Roosevelt, uddyber Rick Stengel med henvisning til den mand, der var præsident under Den Store Depression og Anden Verdenskrig.

Time er ikke altid endt med et enkelt navn. Vinderen i 1966 blev for eksempel Ungdommen med dens mode, dens musik, dens nye indflydelse på verdens magtbalance, mens vinderen i 1988 blev Den Truede Jord.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.