Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama: Skatteunddragelse er et stort globalt problem

Rige personer og selskaber, der udnytter huller i skattereglerne, betaler ikke deres del, siger Obama.

Washington: De lækkede Panama-papirer, der afslører at magtfulde politikere og erhvervsfolk over store dele af kloden gemmer formuer væk i skattely, er en påmindelse om, at skatteunddragelse er et globalt problem.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, i sin første kommentar til de afsløringer, der går under betegnelsen Panama-papirerne.

Præsidenten tilføjer, at kampen mod skattely længe har stået højt på dagsordenen ved internationale møder.

- Der vil altid være ulovlig bevægelse af penge rundt i verden, men vi skal ikke gøre det nemt, siger Obama på en pressekonference.

- Vi skal ikke gøre det lovligt at foretage transaktioner blot for at undgå skat, tilføjer han.

Rige personer og virksomheder "spiller på systemet" ved at få advokater og revisorer til at finde huller i skattelovgivningen, som almindelige mennesker ikke kan bruge, siger Obama.

Hans udtalelser kommer, dagen efter at det amerikanske finansministerium strammede reglerne for amerikanske virksomheder, der fusionerer med udenlandske firmaer og flytter deres adresse i skattely, men bevarer produktionen i USA. Derved kan de undgå at skulle betale skat i USA.

Disse selskaber "betaler ikke deres rimelige del" til samfundet, mener præsidenten.

- Skatteunddragelse er et stort globalt problem, siger Obama.

- Meget af det er lovligt. Det er problemet, tilføjer han.

Finansministeriets strammede regler gør det vanskeligere for selskaber at udnytte det hul, der findes i den amerikanske skattelovgivning. Men Kongressen - hvor Republikanerne har flertallet - må også gøre noget ved problemet, opfordrer Obama.

- Selv om finansministeriet nu har gjort det vanskeligere at udnytte dette hul, er det kun Kongressen, der kan lukke det helt, siger præsidenten.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.