Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama skærer 28 år af straf for berygtet whistleblower

Whistleblower skulle først have været en fri kvinde i 2045, men det laver præsident Barack Obama om på.

USAs præsident, Barack Obama, har på en af sine sidste dage på kontoret valgt at barbere straffen gevaldigt ned for Chelsea Manning, der i 2009 lækkede fortrolige oplysninger om USAs krigsførelse i Afghanistan og Irak.

Det skriver The New York Times.

Samtidig har præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters afkortet straffen for 208 andre fanger. 64 er blevet benådet.

Manning blev dømt som mand og fik 35 års fængsel. Dagen efter bekendte han sig som transkønnet kvinde.

Hendes tilhængere har tidligere kritiseret, at hun afsoner under barske forhold i et fængsel for mandlige indsatte. Hun har også to selvmordsforsøg bag sig.

Det er den amerikanske forfatning, som giver den amerikanske præsident retten til at benåde og afkorte straffe.

Chelsea Manning skulle ifølge sin dom sidde i fængsel frem til 2045. Efter planen bliver hun nu løsladt 17. maj i år. Dermed vil hun samlet have siddet fængslet i otte år.

Den tidligere soldat blev ved en militærdomstol i 2013 dømt for spionage og for at have lækket store mængder hemmeligstemplet materiale via WikiLeaks.

I november sidste år anmodede hun præsidenten om at reducere straffen til seks et halvt års fængsel. Det svarede til den tid, hun allerede havde afsonet.

En af de personer, der tidligere har opfordret Obama til at hjælpe Manning, er den tidligere efterretningsoperatør Edward Snowden. Han har selv været nævnt som en mulig kandidat til en håndsrækning fra Obama.

Den kom ikke. I stedet takker Edward Snowden på Twitter Barack Obama. Han sender samtidig en hilsen direkte til Chelsea Manning.

»Om fem måneder er du fri. Tak for alt det du har gjort, Chelsea. Vær stærk en lille tid endnu,« skriver Snowden, der i dag bor i Rusland.

Snowden afslørede i 2013, hvordan USA udspionerer det meste af verden og USAs borgere elektronisk.

Også Wikileaks-stifteren Julian Assange bifalder nedsættelsen af Mannings straf. Læs mere her.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.