Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama presser Senatet om ledig plads i USAs Højesteret

Nu er tiden inde til, at vi hæver os over det daglige fnidder-fnadder, siger Obama om Scalias afløser.

USAs præsident, Barack Obama, opfordrer Kongressens republikanere til at se bort fra partipolitiske interesser, når der skal udpeges et nyt medlem af den amerikanske højesteret som afløser for Antonin Scalia, der lørdag afgik ved døden.

Som præsident er det op til Obama at udpege en kandidat til den magtfulde post som højesteretsdommer, men Senatet, hvor Republikanerne har flertal, skal godkende personen.

- Forfatningen er ret klar med hensyn til, hvad der nu skal ske, siger Obama på et pressemøde tirsdag aften amerikansk tid.

- Når der er en ledig stilling i Højesteret, så skal præsidenten nominere nogen. Senatet skal tage stilling til den nominerede, og enten forkaster man den nominerede, eller også bliver vedkommende forfremmet til Højesteret, siger Obama.

Samtidig kritiserer han den "galde og bitterhed i Washington" - mellem Demokraterne og Republikanerne - som "forhindrer os i at få udført grundlæggende arbejde" og tilføjer med henvisning til det ledige dommersæde:

- Nu vil være et godt tidspunkt at hæve os over dette. Jeg forventer, at de gør deres job, siger han om medlemmerne af Senatet.

Der gik ikke mange timer efter meddelelsen om Scalias bortgang, før debatten om en afløser tog fart.

Samtlige republikanske præsidentkandidater sagde under kandidatdebatten lørdag aften, at de vil have den næste præsident til at udnævne Scalias efterfølger.

Også selv om præsidentvalget først er til november, og en ny præsident først tiltræder i begyndelsen af 2017.

Også Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, sagde lørdag, at han vil blokere for, at Barack Obama får lov til at udnævne en ny dommer til at efterfølge Scalia.

Den stærkt konservative 70-årige Antonin Scalia var den længst siddende af de ni dommere i USA's Højesteret. Han blev udnævnt i 1986 af daværende præsident Ronald Reagan.

Efter Scalias bortgang er der fire liberale dommere og fire konservative dommere.

Obama kan dermed ændre på magtbalancen, hvis han når at få indsat en liberal dommer til at efterfølge Scalia.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.