Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama og Lex Pfizer – eller sådan stopper man et skattecirkus

Stop. USAs præsident sætter en stopper for amerikansk medicinalgigants fiffige skattefinte. Hvordan han gør det? Ved at sætte hårdt mod hårdt – og han leverer en lektion til andre statsledere i Panama-skandalen.

Allergan CEO Brent Saunders prepares to give an interview on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) April 6, 2016. REUTERS/Brendan McDermid
Allergan CEO Brent Saunders prepares to give an interview on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) April 6, 2016. REUTERS/Brendan McDermid

Kan man slet ikke gøre noget ved den slags Panama-snydere?

Jo, selvfølgelig kan man det, viser et eksempel fra USA, og svaret er forholdsvis simpelt: Man kan bare fortælle dem, at de ikke må.

Den aktuelle sag handler om Pfizer, som er den næststørste medicinalkoncern i verden, og som bl.a. står bag kassesucceser som Viagra og Lipitor. Men Pfizer led af noget, som man ikke kunne tage en pille imod – den havde ondt i skatten – og virksomheden havde derfor fundet på en listig finte:

Pfizer ville fusionere med rivalen Allergan i Irland, og den fusionerede gigant kunne så proforma flytte statsborgerskab. Intet ville reelt ændre sig, skrev Pfizer selv til sine medarbejdere. Hovedkvarteret og hele molevitten ville forblive i USA, selvangivelsen ville blot blive indgivet i Dublin, og – vupti – skatten på profit ville blive sænket fra 25 pct. i USA til 18 pct. i Irland. Sparet er tjent, og Pfizer ville score en mia. dollar om året på den lille finte.

Hvide flag

Wall Street elskede ideen, og hvis Wall Street elsker en idé, gør politikerne som regel også, og den amerikanske Kongres ville ikke lytte til præsident Obama, som krævede handling. Derfor beordrede præsidenten Finansministeriet og skattevæsenet til at gå de eksisterende bestemmelser igennem, og embedsmændene kom med en nytolkning af reglerne, som ville gøre skattefidusen umulig.

Det amerikanske handelskammer opfordrede Pfizer til at anlægge sag mod præsident Obama, men for Pfizer var det mere kompliceret.

For det første havde præsident Obama sat dagsordenen og gjort Pfizers udflagning så upopulær, at Donald Trump, Hillary Clinton og Bernie Sanders førte valgkamp mod den.

For det andet fik nytolkningen de to medicinalselskabers aktier til at dykke, og det gjorde kun fusionen endnu sværere, og i sidste uge hejste Pfizer det hvide flag.

»Obamas skattebremse dræber Pfizers fusion med Allergan,« skrev Reuters. »Pfizer giver op efter Obamas indgreb,« skrev CNN.

Præsident Obamas initiativ rummer en lærerig lektion for alverdens politikere. Han brugte sit »bully pulpit« – præsidentembedets retorisk store stok – mod de pågældende virksomheder, og han nægtede at bøje sig for en hel politisk generations mantra om, at »hvad der er godt for erhvervslivet, er godt for os alle.«

Pfizer kunne have valgt at gå imod præsidenten og folkestemningen, og virksomheden kunne have anlagt sag og afventet en afgørelse, men uvished – mere end dårlige nyheder – er gift for aktiemarkedet, og uvisheden ville have underdrejet Pfizers og Allergans aktier i årevis. Altså gav de op.

iFidus

Sejren har nu givet de amerikanske myndigheder mod på mere af det samme. Nyhedsbureauet Bloomberg oplyste mandag, at præsidentens mænd går efter en anden form for skattetænkning – såkaldt »stripping,« hvor multinationale selskaber flytter aktiver og passiver rundt mellem forskellige lande alt efter skatteklima – og Obama forsøger også at tage livtag med amerikanske selskabers offshore-booking.

Sidstnævnte fidus handler om, at en virksomhed som Apple »booker« en økonomisk gevinst i et skattely. Det er muligt, at Apple har sin oprindelse, sit hovedkvarter, sine patenter og research og sin børsnotering i USA, men med et enkelt pennestrøg booker Apples skatteadvokater formelt profitten på Cayman-øerne. Ingen penge bliver flyttet til øerne, Apple har ingen bankkonto på øerne, men kun et formelt skuffeselskab, oplyste en senatsrapport i 2013. I alt har Apple på den måde gemt 181 mia. dollar af vejen for det amerikanske skattevæsen, svarende til over halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.

De 500 største amerikanske virksomheder har sammenlagt gemt 2,1 billioner dollar af vejen i skattely, og hvis de betalte skat af de penge, ville USA være 620 mia. dollar rigere, oplyser en ny rapport fra tænketanken US Public Interest Research Group.

Det er dén trafik, som præsident Obama i sidste ende vil have stoppet, og han vil gøre det ved at gå tilbage til, hvad der i 70 år har været hovedprincippet i amerikansk skattelov, formuleret af en kendt forbundsdommer: »At ingen skal betale mere i skat end loven kræver, men omvendt kan ingen opfinde sine egne love.« Og det er, hvad skattetænkerne i årevis har gjort, siger kritikerne, og de er sluppet af sted med det, fordi politikerne ikke har anfægtet dem, og fordi myndighederne ikke har formuleret en respons på skattetænkernes kreativitet. Svaret er at slå igen

Det sker nu – i det mindste i USA – og præsident Obama har muligvis med Lex Pfizer leveret et vendepunkt i kampen mod skattetænkerne og givet et svar på, hvad man gør ved dem:

Fortæller dem, at de ikke må, fordi offentligheden – vælgerne, politikerne og myndighederne – siger, at de ikke må.

Pfizer kunne give den halve verden erektion, men ikke håndtere den reaktion.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.