Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama og Biden klar med stramninger af våbenlov i januar 2013

En arbejdsgruppe anført af vicepræsident Joe Biden skal senest i januar 2013 være klar med en række forslag til, hvordan USA bør stramme sin våbenlov.

Præsident Barack Obama vil senest i januar begynde at stramme den amerikanske våbenlov. Det fastslår han på et pressemøde i Det Hvide Hus onsdag.

Tiltaget kommer efter tragedien i Newtown, Connecticut, hvor 20 små skolebørn og seks voksne i fredags blev dræbt på Sandy Hook Elementary School.

- Hvis der er en ting, vi kan gøre for at forhindre den slags, så har vi alle en dyb forpligtelse til at prøve, siger Barack Obama, der hæfter sig ved den brede våbendebat, som har præget det amerikanske samfund siden massakren i Newtown.

- Debatten skal fortsætte, men denne gang skal ordene også føre til handling, fastslår præsident Obama.

Han har udpeget vicepræsident Joe Biden til at stå i spidsen for en arbejdsgruppe, som senest i næste måned skal være klar med forslag til, hvordan den amerikanske våbenlov bør strammes. Biden var i 1994 med til at indføre det forbud mod de såkaldte angrebsvåben, som udløb i 2004 og ikke blev forlænget.

- Det bliver ikke en eller anden Washington-kommission, hvor man vil sidde og nærstudere tingene i seks måneder for så at udgive en rapport, der bliver lagt til side, lover Barack Obama.

Når arbejdsgruppen er klar med sine forslag vil Obama selv gå i gang med at arbejde aktivt for at få strammet våbenloven, og han opfordrer Kongressen til at stemme om stramningerne hurtigst muligt i det nye år.

Spørgsmålet om våbenkontrol i USA er et yderst kontroversielt emne, som deler den amerikanske befolkning på tværs af partiskel. Men Obama mener, at de fleste amerikanske våbenejere er fornuftige mennesker.

- Jeg er sikker på, at de ansvarlige våbenejere vil være nogle af de første til at sige, at vi skal forbyde de her meget voldsomme våben, siger Obama med henvisning til den slags våben, som den 20årige Adam Lanza blandt andet brugte på Sandy Hook i fredags.

- Hvis vi skal ændre tingene vil det kræve en bølge af amerikanere, mødre, fædre, præster og andre, og ja, også våbenejere, der står sammen om det, siger Obama.

Selv om der kommer et amerikansk forbud, så vil der formentlig gå en rum tid, før det sidste halv- eller fuldautomatiske våben er ude af den menige amerikaners hænder. Det vurderes, at der er op mod 300 millioner skydevåben i omløb i USA, hvoraf en stor del skal inddrives på den ene eller anden måde, hvis et forbud bliver en realitet.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.