Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama ønsker et balanceret budget nu

Præsident Barack Obama opfordrede begge sider i Kongressen til at give indrømmelser for at nå en budgetaftale i sin vigtige tale til nationen.

Barack Obama talte natten til onsdag dansk tid til nationen. Bagerst til venstre ses vicepræsident Joe Biden og formand for Repræsentanternes Hus, republikanernes John Boehner til højre.
Barack Obama talte natten til onsdag dansk tid til nationen. Bagerst til venstre ses vicepræsident Joe Biden og formand for Repræsentanternes Hus, republikanernes John Boehner til højre.

Det var økonomien, den amerikanske præsident Barack Obama brugte det meste af sin tale til nationen på.

Han fastholdt, at USA skal have balance i budgetunderskuddet for at undgå endnu en økonomisk krise. Til republikanernes store fortrydelse holdt den demokratiske præsident fast i, at et balanceret budget betyder både besparelser sideløbende med skattestigninger for de bedst stillede.

- Ellers når vi ikke målet, som Barack Obama sagde til en stopfyldt kongres, hvor både kongresmedlemmer og specielt indbudte gæster var forsamlet til den årlige tale, som den siddende præsident traditionelt holder hvert eneste år.

Obama talte om at få stoppet hullerne i skattesystemet, som primært bruges af velstillede og rige amerikanere. Han lagde op til, at det ikke er holdbart at holde skatten i ro eller i det hele taget ikke at ville tale om større skatteindtægter.

I marts træder en række automatiske besparelser på det amerikanske budget i kraft, hvis ikke kongressen forinden finder en løsning på budgettet. Det betyder, at både militæret og en række andre offentlige budgetter som sundhedssystemet automatisk bliver reduceret med en given procentsats. Republikanernes frygter besparelserne på militæret, mens demokraterne frygter for besparelser på andre budgetter. Hvis ikke Kongressen løser budgetstriden risikerer USA at glide ned i en ny recession.

En uforsonlig tale

Barack Obama var lige så uforsonlig over for republikanerne som under sin indsættelsestale den 21. januar, hvor han leverede en meget politisk tale, der samtidig var et angreb på det republikanske parti. Barack Obama var ikke mindre blød under talen i nat til Kongressen, hvor præsidenten markerede sine demokratiske synspunkter. Der var dog ét punkt, hvor han også gik i rette med sit eget parti - nemlig på udgifterne til pensionisternes sundhedsprogrammer. Obama sagde, at det er nødvendigt at se på udgifterne, hvis ikke de skal løbe så meget løbskt, at "der ikke er noget tilbage til vores børn eller børnebørn". Det var en kraftig påmindelse til demokraterne om, at hvis man skal nå til enighed om en løsning på det faktum, at der er underskud på statsbudgettet, så må¨der ikke være nogen hellige køer, hverken demokratiske eller republikanske.

TV: Obama opfordrer splittet kongres til at skabe arbejdspladser

 

USA står ligesom Europa over for stigende udgifter til sundhed, hospitaler og pensioner på grund af en stigende andel af ældre, og de amerikanske sundhedsudgifter truer også med at komme ud af kontrol. De tre største udgifter på det amerikanske budget er netop sundshedsudgifterne sammen med de sociale udgifter og det, det amerikanske militær koster årligt. Selv om Obama kunne påvise, at det går bedre med den amerikanske økonomi, og der er sket besparelser i de offentlige udgifter, så har USA et stort underskud, som skal dækkes ind.

Obama tog også fat på nye vækstprogrammer, som han ønsker gennemført for at få arbejdsløsheden ned fra de nuværende næsten otte procent. Præsidenten talte om at investere i at udbedre infrastrukturen, broer og veje, og han talte om at tage klimaforandringerne alvorligt.

Olieoverskud skal gå til grøn energi

Obama ønskede at fremme en grøn økonomi, men han gik udelukkende efter de lavthængende frugter og tog ikke for alvor livtag med det faktum, at USA er den helt store synder, hvad angår CO2 udslip. Obama sagde, at han gerne så, at der blev udviklet biler, der kørte længere på literen, og han ville tætte de amerikanske bygninger, som ikke er isoleret, således at energien bliver brugt mere fornuftig. Præsidenten ville finansiere en grøn energi ved at anvende overskuddet fra olie og naturgas på udviklingen af mere vedvarende energi, så USA kunne blive førende på energiområdet.

Cirka 70 procent af talen blev anvendt til økonomi, skat og grøn energi, men han huskede også immigration, våbenlov og udenrigspolitikken. Han bad Kongressen om så hurtigt som muligt at blive enige om en ny lov om immigration og en lov, der vil begrænse mulighederne for at købe våben. Nordkorea blev nævnt kort med en klar afstandtagen til gårsdagens atomprøvesprængning og med en opfordring til nordkoreanerne om at overholde internationale aftaler. Men kilder tæt på Obama sagde til en række medier, at præsidenten med vilje holdt denne del i slutningen af talen for ikke at give Nordkorea for meget ære.

- Nordkorea tager vi hånd om i Sikkerhedsrådet og andre steder, som det diplomatisk hed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.