Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama kan højst håbe på national våbendebat

En stramning af den amerikanske våbenlov bliver dødsdømt på forhånd af en dansk USA-ekspert. Barack Obama må i stedet forsøge at ændre amerikanernes grundlæggende holdning til våben, lyder det.

Præsidenten var rørt, da han skulle tale til befolkningen efter skyderiet.
Præsidenten var rørt, da han skulle tale til befolkningen efter skyderiet.

Barack Obama har selv efterlyst såkaldt »meningsfuld handling«, mens New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, har afkrævet konkret handling fra præsident Obama.

Men selv om debatten om den amerikanske våbenlov igen er blusset op efter fredagens skoleskyderi på Sandy Hook Elementary School i delstaten Connecticut, så vil det reelt ikke kunne lade sig gøre at stramme loven på landsplan i USA. Det vurderer lektor og USA-ekspert Derek Beach fra Aarhus Universitet.

- Det er ikke særlig realistisk. Obama har ikke Repræsentanternes Hus med sig, og der er republikanerne meget stærkt imod enhver regulering af våbenloven. Især de her Tea Party-folk. Så selvom Obama fremsætter et lovforslag, så vil det dø i Kongressen, siger Derek Beach.

Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, er delt mellem USAs to store partier. Demokraterne har flertal i Senatet, mens Republikanerne har det i Huset, og dermed kan Republikanerne blokere for ny lovgivning.

Derek Beach mener dog, at det er sandsynligt, at Barack Obama i stedet for at ændre loven på føderalt niveau vil forsøge at bearbejde den amerikanske befolknings holdning til våben.

- De fleste amerikanere vil sikkert synes, det er fornuftigt at forbyde kampvåben, men han har et flertal imod sig, så det, jeg forestiller mig, er, at han kaster sig ind i en mere retorisk kamp for at prøve at ændre den amerikanske befolknings holdning, siger Derek Beach.

Den retoriske kamp skal i høj grad kæmpes mod den magtfulde amerikanske våbenlobby med National Rifle Association (NRA) i spidsen, mener Derek Beach, der beskriver NRA som en af de to stærkeste lobbyorganisationer i USA. Den anden er den israelske lobbyorganisation AIPAC.

- Obama skal få NRA til at fremstå endnu mere rabiate end de i forvejen opfattes. Så det vil mere være diskursen, han prøver at påvirke, frem for decideret lovgivning, for det ser ikke ud til at kunne lade sig gøre.

Dog mener Derek Beach, at der er en mulighed for, at nogle delstater på egen hånd vil stramme de lokale våbenlove efter fredagens skoleskyderi. Det vil måske være tilfældet i blandt andet Connecticut, som dannede ramme om massakren. En lovændring på delstatsniveau vil dog ikke »batte noget«, siger Derek Beach, da man i princippet blot vil kunne tage et smut ind i nabostaten og købe våben og patroner lige så let som altid.

20 børn i alderen 5-10 år blev fredag dræbt på skolen i byen Newtown, hvor seks voksne også mistede livet. Derudover blev en kvinde dræbt i en bolig tæt på skolen. En lang række medier skriver, at der er tale om gerningsmandens mor, og en talsmand for det lokale politi har bekræftet, at den dræbte kvinde var i familie med gerningsmanden.

Politiet er fortsat i gang med at undersøge gerningsstedet og havde lørdag morgen lokal tid ikke mange yderligere detaljer. Politiets talsmand understreger dog, at man har sikret sig »meget gode« beviser, der kan pege i retningen af et motiv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.