Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama: Jeg begik min største fejl ved at svigte Libyen

USA's præsident fortryder, at koalition ikke tænkte mere på Libyen efter den Nato-ledede intervention i 2011.

Den kaotiske situation i Libyen, hvor en Nato-ledet lynmission i 2011 førte til Muammar Gaddafis fald, plager fortsat den amerikanske præsident.

I et interview med Fox News siger Barack Obama, at missionen i Libyen er den største fejltagelse, han har begået i sin præsidenttid siden 2009.

- Det er nok svigtet i planlægningen af forløbet efter det, som efter min mening, var den rette løsning, nemlig interventionen i Libyen, siger Obama på spørgsmålet "værste fejl"?

I forlængelse af Det Arabiske Forår rejste sig i februar 2011 et oprør mod Gaddafis styre. Oprørerne etablerede et hovedkvarter i Benghazi i det østlige Libyen.

En måned senere vedtog FN's Sikkerhedsråd en resolution, som bemyndigede et flyveforbud over Libyen, våbenembargo og militære aktioner til at forhindre overgreb på civile.

Det skete som konsekvens af Gaddafi-styrkernes forsøg på at knuse oprøret.

Kort efter angreb en koalition af lande med Frankrig, Storbritannien og USA i spidsen. Også Danmark bidrog med seks F-16-fly.

Gaddafi blev væltet og dræbt, men hurtigt var Libyen plaget af omfattende vold og politisk kaos.

Den amerikanske præsident kritiserede også missionen under en tale i FN's Generalforsamling i september i fjor.

- Vor koalition kunne og skulle have gjort mere for at fylde tomrummet, der opstod, sagde Obama dengang ifølge CNN.

Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat har udnyttet urolighederne i Libyen til at etablere sig i landet.

Sidste år sikrede IS sig kontrollen over Sirte, Gaddafis tidligere hjemby, og gruppen har kæmpet for at vinde kontrol over andre områder.

I løbet af det seneste år er antallet af IS-krigere i landet fordoblet. Det udgør op til 6000 personer ifølge general David Rodríguez, der er øverstbefalende for USA's styrker i Afrika.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.